România se opune unor măsuri UE privind viitorul climatic

România, alături de alte opt state ale UE, se află pe lista oponenților pentru  un nou set de reguli prin care s-ar fi decis căror produse financiare li se pot aplica etichetele de „verde” și „sustenabil”, au anunțat oficiali ai UE, gest care reprezintă un regres major pentru ambițiile climatice ale blocului, scrie HOTNEWS care preia agenția de monitorizare a presei Rador.
Decizia a blocat un acord care abia fusese încheiat săptămâna trecută între Parlamentul European (PE) și președinția finlandeză a UE, lăudat de negociatori drept un compromis istoric ce ar putea crea un standard global privind obligațiunile verzi și alte produse financiare vizând investitorii cu conștiință climatică.
Statele care  s-au opus acordului la o întrunire a diplomaților UE de la Bruxelles, se tem că el va împiedica etichetarea cu „verde” a investițiilor în energia nucleară și în proiecte pe bază de cărbune.
Asemenea investiții nu au fost explicit excluse din noile clasificări ale UE, cunoscute și drept taxonomie, dar, conform regulilor, ar fi fost foarte dificil să fie etichetate cu „verde”, existând potențialul reducerii finanțării viitoare pentru industriile respective.
Franța se bazează pe energia nucleară, iar alte state europene încă sunt în mare măsură dependente de cărbune și susțin și energia nucleară.
PE dorea excluderea clară a finanțării energiei nucleare și combustibililor fosili din definiția investițiilor verzi, însă a acceptat compromisul.

„Parlamentul nu va renegocia”, a declarat Bas Eickhout, principalul europarlamentar responsabil de chestiune, îndemnând Franța să-și lase deoparte reținerile și să permită ca acordul să fie aprobat de majoritatea necesară a membrilor UE.

Articol integral

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s