Piesa Zilei: ”Everybody Wants To Rule The World”

Rămânem în sfera new wave aici la ”Siderat de România”, rubrica ”Piesa Zilei” și vă propunem spre audiție un single lansat în anul 1985, extras de pe al doilea album al trupei  britanice Tears for Fears: ”Everybody Wants To Rule The World”. O piesă ce combină extrem de plăcut acorduri de chitară și de claviatură, cu ritm de tobe ce te îndeamnă la călătorie pe aripile gândului către culmi ale introspecției, o creație  muzicală tot mai actuală prin mesajul pe care îl transmite versurile sale prin vocea tulburătoare a lui Curt Smith: o lume în care toți doresc să dețină controlul apelând la metode mai mult sau mai puțin ortodoxe.

 

Este al doilea cel mai reprezentativ hit al trupei, după ”Shout” lansat în 1984 și a ajuns pe a doua poziție (iată eternul loc secund) în clasamentele de specialitate în Irlanda și Marea Britanie. Americanii, canadienii și neozeelandezii au fost mai receptivi, ceea ce s-a concretizat prin prima poziție în celebrul US Billboard  100, atinsă pe 8 iunie 1985, după detronarea lui George Michael și al lui ”Wham!” cu ”Everything She Wants” .

 

Succesul de care s-a bucurat ”Everybody Wants To Rule The World” le-a adus celor doi membri ai trupei,  Roland Orzabal și  Curt Smith, trei discuri de aur, iar la finele lui 1985 este inclusă în cele mai bune 25 de cântece ale anului de către publicația americană ”The Village Voice”.

 

Un an mai târziu, vine și titlul de cel mai bun single la premiile industriei muzicale britanice. În 2013, apare un cover lansat de către neozeelandezii de la Lorde pe coloana sonoră a filmului” Jocurile Foamei: Sfidarea”.

 

Înainte de a vă ura audiție plăcută, vă mai spunem că ”Everybody Wants To Rule The World”   nici nu era prevăzută pentru a apărea pe album, ea fiind o inserție de ultim moment și aceasta după ce Orzabal s-a ”jucat” nițel cu chitara. A durat apoi mai bine de o săptămână, datorită complexității liniei melodice, până când totul a fost gata.   Și foarte bine, spunem noi, că a fost inclusă.

 

În timpul Războiului din Golf (august 1990 – februarie 1991), BBC a interzis difuzarea ”Everybody Wants To Rule The World”, din cauza mesajului de care pomeneam anterior.

Audiție plăcută!

 

Până la o nouă reîntâlnire cu ”Piesa Zilei”, aici la ”Siderat de România”,

Drum bun și cer senin, dragii mei, oriunde v-ați afla!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s