Piesa zilei: Nicu Alifantis – Nu mă-ntreba

Muzician de excepție, Nicu Alifantis nu mai are nevoie de nicio prezentare. Piesele sale, unice și pline de emoție, sunt” ascultabile” în orice moment al zilei, săptămânii, lunii, anului șamd. Indiferent de anotimp, ori starea vremii. Brăileanul, născut în 1954, a știut de-a lungul carierei sale cum să dea o altă viață versurilor unor poeți celebri, precum Radu Stanca, autorul poeziei ”Nu mă-ntreba”, pusă așa de frumos de către Alifantis pe ritm de tango și pe care v-o propunem la piesa zilei, dar și Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, sau Miron Radu Paraschivescu.

 

Înainte de a vă invita să ascultați două variante, cea originală, prezentată într-un concert din seria ”simfoniilor” cu care ne-au obişnuit artiștii românii după anul 2000 încoace, cea de-a doua, variantă de studio, vă mai amintim că Nicu  Alifantis și-a început cariera artistică în 1973, iar mai apoi, în 1975,  angajat  la Teatrul ”Maria Filotti”  din Brăila. Devine destul de cunoscut și iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic,  ”Cântec de noapte”, cu patru piese. Urmează apoi perioada cătăniei, după care revine în lumea muzicală și colindă țara împreună cu Adrian Păunescu și al său proiect ”Cenaclul Flacăra”.

Despre Nicu Alifantis,  poetul Emil Brumaru scria:

„Nicu Alifantis ne scrie cu sufletul pe cîntecul vieții fiecăruia din noi cuvintele-i simple, afectuoase, dulci-amare, lăsîndu-ne destrămați o clipă, reînviindu-ne apoi, mai bucuroși, mai teferi, întru poezia-i caldă. În inima mea, toată blîndețea-l simte poet de cînd lumea și-s fericit să o spun și altora. Și s-o repet pînă la îngeri!”

Piesa pe care v-o propun astăzi,” Nu mă-ntreba”, se regăsește pe două dintre albumele lui Alifantis: ”Simphonicu – Vol. 2”, din 2005 și ”Madame Mon Amour (Cântece De Iubire)” lansat în 2016.

Audiție plăcută!

 

 

Drum bun și cer senin, dragii mei, oriunde v-ați afla!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s