NU TREBUIE UITAT: Regele Mihai vs PSD – 25 Decembrie 1990 & 7 Octombrie 1994

Regele Mihai I a fost întors la începutul anilor ’90 din drumul către țara sa, din care a fost izgonit în 1947 de comuniștii lui Petru Groza&Co. de nenumărate  ori de către reprezentanții eșaloanelor doi și trei ale ”defunctului” PCR, cu largul concurs al activiștilor și securiștilor în vână în acele tulburi momente post-ceaușiste.

Era de înțeles înverșunarea trepădușilor din structurile inferioare ale partidului unic, privirea plină de groază a securiștilor ce își vedeau cu toții amenințate planurile de nimicire a României, efecte pe care le întâlnim în prezent, în condițiile în care revenirea la putere a fostului monarh s-ar fi soldat cu anularea intereselor obscure de grupuri și grupulețe cu tentă mafiotă puse pe hăpăit averea obștească confiscată de la comuniști.

Nu sunt monarhist, nu susțin nicio cauză politică directă. Doresc doar să vă prezint faptele așa cum s-au petrecut ele în acele zile, mai ales că asistăm acum, la nicio zi de la decesul Majestății Sale la tot felul de ieșiri publice,udate din plin cu lacrimi de crocodil, ale celor care în urmă cu 25-27 de ani îl dădeau în șuturi afară din țară.

Așa că, orice intervenție publică a turnătorilor la Securitate, a trepădușilor nomenclaturiști metamorfozați în prezent în prieteni ai Casei Regale, nu poate fi catalogată decât ca fiind drept o mare insultă la adresa acestui conducător care chiar și-a iubit țara.

Priviți imaginile și atât.

Cât despre reacția lui Ion Iliescu din acele timpuri, elocvente sunt mărturiile unor apropiați care arată starea continuă de nervozitate ce îl măcina pe fostul șef de județeană auzind de intenția fostului suveran de a reveni în țară.

Răzvan Theodorescu, relata la un moment dat, în 2015, într-un documentar Digi 24, despre o discuția purtată cu fostul președinte Iliescu.

”S-a aflat imediat că vreau să dau acest lucru, era ziua de Crăciun, nu uitaţi, am primit un telefon de la Ion Iliescu, care mi-a spus: „Am auzit că vrei să dai nişte imagini”. Am spus: „Da. De ce?”. Domnul Iliescu, extrem de urban, în relația cu mine, m-a întrebat: „Poți să-mi explici de ce?”. „Am să vă explic, ca istoric: pentru că s-a întâmplat”. Preşedintele a spus: „Te-aş ruga, totuşi, e Crăciunul, să nu îi tulburăm pe români”, mărturisea acum doi ani Răzvan Theodorescu, citat de Digi24.

Ulterior momentului decembrie 1990, tonul relațiilor noilor emanați politic de la București și Casa Regală s-a mai temperat, întrucât noua clasă politică a României a avut grijă ca prin noua Constituție cea din 1991 cu actualizările din 2003 (vezi articolul 152 al Legii Fundamentale) să interzică vreo intenție a cuiva de a mai deschide vreodată cutia Pandorei pe care stă scris: Monarhie, sau Republică.

Prin urmare, analizând acest meci Casa Regală a României – clasa politică postdecembristă nu ne alegem decât cu un amar gust și cu o stare generală de silă, constatând câți prieteni începe acum să aibă regretatul Rege în linia inamicilor de odinioară.

Trist și totuși atât de adevărat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s