În spatele populismului…

… în general stau bine pitite, dincolo de interesele meschine ale politicienilor, ceea ce s-ar putea bine traduce prin sintagma” bomba cu ceas”. Ale cărei efecte nu se vor resimți peste un an, doi sau trei. Pentru că vorbim în cazul unor astfel de măsuri de niște decizii, luate fără chibzuința necesară, cu bătaie lungă, undeva la 10-20 de ani în viitor.
Evident că la București, dar și în România la general, prea puțini sunt cei care înțeleg riscurile la care se expune societatea. Și asta pentru că lumea prezentului nu mai gândește în perspectivă. Este o lume formată din zombi, din oameni ale căror simțuri raționale au fost anihilate treptat (să nu credeți că sunt socialiștii singurii vinovați pentru aceste reușite – experimentul a debutat imediat după stingerea minerească a fenomenului Piața Universității și la” succesul” lui au contribuit absolut toate guvernările ce s-au perindat pe la Palatul Victoria). Treptat aceste simțuri au fost înlocuite, mai bine zis au intrat sub zodia dominantă a instinctelor primare, de satisfacere a nevoilor de bază.

Poate și de aceea sunt mulți adepți ai acestei linii inconștiente pe care mărşăluieşte triumfal și guvernarea actuală. Orbi și surzi, în uralele prostimii ce s-a văzut cu niscai mălai în plus la teșcherea. În zadar strigă unii, anunțând pericolul de după cotitură. În zadar apar experți în ale finanțelor care trag și ei un serios semnal de alarmă. Toți aceștia, pentru surzii și orbii, dar cu simțul banului ascuțit, sunt simple mașinării în mâna celor care vor să cumpere țara la bucată. Uitând că tocmai cei pe care îi susțin cu determinare fanatică adeseori sunt adevărații trădători și vânzători ai României.
Ce se va alege de măsurile populiste ale” mândrilor români” de la guvernare numai Dumnezeu știe. Așa cum doar Satana va ști de unde vor tot scoate bani pentru susținerile salariale de la stat în condițiile în care, mai mult ca sigur se va ajunge în acest punct, sectorul privat va ajunge Cenușăreasa economiei și e bine știut că mare parte din banii ce ajung la buget provin din acest sector (sectorul public este mai mult o moară care toacă în pierdere bani).

Nu sunt specialist în chestii economice dar prefigurez o creștere a stării de nemulțumire și de frustrare în zona privată în care salariile pentru a crește, pentru a ține pasul cu sectorul bugetar, vor ține cont de anumiți parametri și, în foarte multe cazuri, se vor baza pe niscai reduceri de personal. Așadar, niște şomeri în plus. Care șomeri vor intra în zona de protecție socială a guvernării. Prin urmare, zic eu, nu-i a bună…

De migrat către sistemul bugetar de stat nu prea ai cum. Sistemul PCR (Pile Cunoștințe Relații) e bine împământenit și de ici o altă problemă: în loc să luptăm contra corupției, o susținem cu drag și spor.
Ar mai fi multe de zis, dar mă opresc deocamdată aici…
Să auzim numai de bine?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s