Voi ce ați făcut pentru România în 26 de ani?

Mai deunăzi fusesem luat la rost de un mare sex-simbol al nunților din România, un individ din ăla care vinde iluzii fotoșapate mirilor, mână-n mână fiind cu capii bisericilor pe unde ajunge să fotografieze. Ce am făcut eu pentru România de-mi permit să iau în răspăr tot ce mişcă-ne țara asta? – se întreba în stil retoric insul respectiv. (vă mai aduceți aminte celebra interogație a anilor imediat următori evenimentelor din 1989, aia cu ”Ce ați făcut în ultimii cinci ani?”) Și am stat și m-am gândit serios la întrebarea ce-mi fuse adresată. Pentru că, dincolo de snobismul unei astfel de reacții a societății, una de care România pare că nu e în stare să se dezbare de 26 de ani încoace de un nărav ce o menține pentru eternitate în zona despicatului firului în patru, a comisiilor și comitetelor ce analizează, pentru a nu descoperi nimic în final, tot felul de bazaconii legate de istoria neamului românesc, un atu evident întru progresul nației ( cu ironia de rigoare).

Eu, unul, poate nu am făcut ceva care să iasă în evidență. Nu am fost, nu sunt și nici nu voi fi niciodată adeptul ieșitului cu pieptul dezgolit in fața pentru a deveni ”erou”, unul de conjunctură, un nume de stradă la un moment dat. Sunt convins mie la sută că rolul meu este altul, acela de a atrage atenția și de a prezenta anumite realități, așa cum sunt văzute ele de un om simplu, neobișnuit cu tot felul de doctrine și teze de partid (sincer să fiu nu văd nicio diferența între doctrina religioasă și cea politică, deci nu mă prea atrage ideea de a deveni un cobai al manipulării de grup). Sunt convins că locul meu e și în stradă, dar nu în fruntea listei pentru a mă da mare și a atrage adepți de partea mea. Niciodată nu mi-a plăcut șefia de tip românesc. Pentru că oricând, de oriunde, se poate ivi oportunitatea de a fi corupt și de a fi eliminat ori determinat să îmi fie schimbată linia gândirii. Și atunci, cine pică de fraier în rândul cititorilor? Eu, sau politicianul, afaceristul ce încearcă să mă corupă?

Pe de altă parte, problema ridicată de fotograful respectiv, ce și-a postat cu mândrie atacul pe pagina personală de pe rețeaua Facebook, atrăgând în paranteză fie spus simpatia pipițelor de club, a demoazelelor admiratoare de artă fără a o înțelege, corporatiste mai mult sau mai puțin și antipatia unora cu mai mult păr alb în cap, este una cu mult mai complexă și nu ar trebui să fie raportată doar la mine, sau la criticații de către onor sublima societate mereu prezentă în virtual, dar atât de absentă în plan real. Ci ar trebui extinsă la nivel general. Întrucât, fiecare dintre noi ar trebui să ne adresăm, în fața oglinzii, această întrebare, înainte de a da cu parul și înainte de a aduce acuzații, în ”mândria” noastră proletară, unora sau altora aflați în funcții executive. Cred că mai degrabă ar trebui să încercăm să ne răspundem personal acestei dileme, înainte de a da cu parul.

Ce ați făcut voi, dragi români, pentru țara voastră? Unde este farmecul ei, unde este voioșia tinerei generații? Cam liniște nu-i așa? Vă lăudați că odraslele voastre câștigă bine peste hotare și când vin în țară trântesc ditamai căsoaiele care rămân mai mult goale, ori dau o petrecere din aia de nu a mai auzit mahalaua până atunci. E mai bine să plece peste hotare, nu? Decât să fie lângă voi, fizic vorbind, ajutoare la vârsta senectuții, așa cum ați fost domniile voastre pentru părinții voștri. Ce ați făcut să nu mai plece în pribegie și să-și plângă amarul și dorul de casă? Nimic ar fi răspunsul concret. Beliți cât îi ziulica de lungă ochii la tembelizor și cârtiți la o șuetă pe marginea șanțului despre nimicurile și obrăzniciile afișate de ”modelele” sociale, așteptând ca nătăfleață să vă pice-n gură a statului pară mălăiață.

Reacționați doar când vine vorba de îndoctrinare politică ori religioasă, pe care le considerați de maximă prioritate pentru nație, dar tăceți mâlc când se discută despre educație și cultură, despre păstrarea valorilor naționale. Nu vă pasă deloc de ele. Să curgă berea, să sfârâie micii și să bubuie boxele de manele. Atât știți. Și vă mai pricepeți de minune la niște chestii: să dați cu pietre, voi moraliștilor și preacuraților, în tot ceea ce nu e pe placul vostru!; și să vă bucurați de munca altora, fălindu-vă cu ea, de parcă voi ați avea un merit și nu părinții celor pe care brusc îi ”adoptați”, dar necunoscuți vouă până-n clipa mediatizării reușitelor lor. Ne sancționați că ne-am apucat și criticăm biserica ortodoxă (care oricum prin stilul de lucru și prin atitudine, prin asocierea sa cu lumea politică întru rezolvarea propriilor interese, s-a cam depărtat de misia sa originală – nimeni nu vrea să accepte, din păcate, realitatea), ne-ați făcut în toate felurile (sataniști, nesimțiți, lipsiți de orice urmă de moralitate și de demnitate) șamd.

V-ați privit în oglindă? Sunteți mulțumiți de ceea ce vedeți, de ceea ce e în jurul vostru? Că tinerii, mulți dintre ei, revoltații din ziua de azi vor să muncească dar nu au unde în ciuda promisiunilor făcute de toți derbedeii și hoții ce au ajuns în fruntea țării? Sau că o parte a lor nici nu vrea să audă de muncă pentru că i-ați învățat că oricum statul le dă bani degeaba, sau că au dreptul la salarii occidentale pe muncă de tăiat frunză la câini pe program de gravidă. Ce ați făcut să le fie viitorul mai bun în țara lor? Le-ați dat în cap și i-ați pus la zid când au vrut să îi elimine pe răufăcători, din ”dragoste” de tip Stockholm pentru nesimțiții aflați la putere. Și apoi vă întrebați de ce sunt ei atât de refractari și de respingători când vă aud și vă ascultă. Dar voi i-ați ascultat, ați stat de vorbă cu ei să le aflați păsurile? Evident că nu, doar sistemul comunist este cel care v-a școlit și v-a îndreptățit în a avea cuvântul final! Cei tineri să tacă, ei ”e proști” și nu ”știe”. Bine că știți voi ce e mai bine pentru viitorul lor. De fapt și de drept, știți ce e bine dar nu pentru viitorul tinerei generații ci pentru confortul personal și al celor care vă tot promit, aruncându-vă din când în când câte o ciosvârtă munipulatorie drept momeală.

Tinerii din diaspora s-ar întoarce oricând înapoi în țara lor. Ați fi în stare să îi primiți și să le oferiți șansa de a schimba România? Ați face asta pentru țara voastră? Sau sunteți ”prea mândri” pentru a lua frâiele puterii din mâinile derbedeilor pe care i-ați tot adulat, recunoscând că timp de 26 de ani ați susținut permanent aceeași gașcă de lupi hulpavi puși pe căpătuială cu părul schimbat în funcție de conjunctura politică, dar cu același nărav.

Ceva îmi spune că sunteți” prea mândri” și prea amorezați de actuala clică politică.

Încă o dată, vă întreb ”Voi ce ați face concret pentru România?”

Să auzim numai de bine?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s