România de dincolo de lumea virtualului

Citesc zilnic în spațiul virtual tot felul de elucubrații. Tinerii alfabetizați tehnologic ”şfăruiesc” la greu informații care mai de care mai scandaloase ce generează în rândul destinatarilor reacții adverse și atitudini de aceeași factură. Și cam atât.

Citesc avalanșa îndemnurilor pe care tinerii le adresează celor de aceeași vârstă, sau măcar apropiați de gândirea lor. Și mă șochează faptul că sunt mii de ”like-uri” și de mesaje de susținere a campaniilor demarate de ei. Și cam atât.

Găsesc în mediul virtual petiții cu zecile menite să revoluționeze sistemul românesc pe toate palierele posibile. Sunt mii de semnături asociate unui demers, sau altul. Și crește inima în tine când vezi că lumea virtuală românească ia atitudine. Și cam atât.

Închid calculatorul, ca de altfel cum fac și milioane de români (am înțeles că sunt vreo opt milioane și vreo cinci sute de mii de compatrioți cu conturi pe feisbuc) și, în loc să dau drumul la tembelizor pe Antena 3 ori România TV, ies în stradă și îi caut în juru-mi pe cei, mai mult ca sigur mulți dintre ei lei-părălei în mediul virtual. Dacă zăresc o mână-două de indivizi din a căror atitudine emană starea de revoltă la adresa sistemului. Pe mulți dintre ei i-am întâlnit/zărit la demonstrațiile din seria ”CORUPȚIA UCIDE”. Alții și-au luat amenzi usturătoare din partea celor care în loc să confere mai multă ”Siguranță și Încredere” cetățenilor patriei, se aliază cu sistemul și prietenii lor din lumea interlopă în spiritul literei și legii ce guvernează INFRACTORISTANUL românesc.

Păi, bine fraților, la capătul tastaturii vi se termină vouă spiritul cetățenesc? Voi credeți că printr-un simplu emoticon asociat stării de tristețe, furie etc ați rezolvat problemele cu care se confruntă societatea românească? Voi aveți impresia că petițiile voastre cu mii de semnături la activ vă sunt luate în seamă? Vă înșelați amarnic! Cei care guvernează nația asta nu dau doi bani pe voi și pe iniţiativele voastre! Citiți-le platformele-program în campaniile electorale și enumerați avantajele pe care sunt ei dispuși să vi le ofere pentru următorul lor mandat. Și mai ales, încercați să le identificați pe cele din mandatele lor anterioare concretizate nu în animații 3D ori poze fotoșapate.

Jocurile, dragilor, se fac în lumea reală. Acolo, în dimensiunea aia în care nu mai aveți chef să coborâți. Acolo, în spațiul ăla în care îi vedeți zi de zi pe cei rămași analfabeți, de care vă ciocniți, verbal adeseori, prin parcuri, mijloace de transport în comun șamd. Mulți dintre ei rămași în urmă din toate punctele de vedere, unii doar tehnologic, cu toții ușor manipulabili. Lor li se adresează mai toate mesajele politicienilor! De parcă ei sunt baza viitorului țării, probabil pornind de la o derivație a filosofiei întinerii omului pe măsură ce îmbătrânește.

Nu zic, Doamne Ferește, că nu avem nevoie de bătrâni! Departe de mine gândul! Dar stau și mă întreb unde este tineretul, unde se regăsește acesta în politica prezentului? De ce oare politicienii nu vor, în ruptul capului, să se bazeze în principal pe tineri? Alții decât cei care sunt vlăstarele cadrelor active deja înregimentate politic? De ce niciunul dintre ei nu ia în calcul, la modul serios, vocea lor? (câtă ipocrizie emană aceștia când se folosesc de imaginea geniilor națiunii; de parcă ar avea ei vreun merit în toată reușita acestora!)

Un răspuns simplu îl regăsim analizând, statistic la rece, raportul prezenței la urne, tineri-vârstnici. Unul defavorabil, de la scrutin la scrutin tot mai mare e diferența, primei categorii. Așa putem înțelege extrem de ușor ignoranța aleșilor neamului. Și tendința lor de a se deda în spectacol ieftin de doi bani, de tip Radio Şanţ și cu iz de circ de mahala, chestiuni la care mulți dintre tinerii ce sunt activi în mediul virtual nu rezonează. Dar, din păcate, nu de cei menționați anterior depinde victoria finală. Pentru că, repet, jocurile se fac în lumea reală cu largul concurs al banului public folosit abuziv în mituirea electoratului: de la celebra pungă, găleată și plasă cu crăpelniță electorală și culminând cu megalomanicul concert cu tendință de ”manelo-grătăresc”. Pentru că nu-i așa, românul e mare amator de băut, mâncat și… ne oprim aici cu înșiruirea că o dădeam pe alea sfinte.

Așa că tinerii prezentului, dacă vor să se facă auziți trebuie să iasă în stradă. Și să combată eficient de acolo. Nu prin boicotul alegerilor se rezolvă problemele națiunii. Nu prin campanii virtuale ce se izbesc de mufă rămânând pe eternitate blocate pe cablul UTP se schimbă România! În stradă, luându-i la rost pe derbedei și pe mișei, prin combaterea eficientă și pertinentă cât se poate a votanților clasici și ultraîndoctrinați politic și religios poate să fie stârnit vântul ce a măturat în 1989, eficient în unele zone ale Estului european, sistemul comunist.

Ori prin actuala atitudine de care dă dovadă generația virtualului, slabe șanse a se mai rezolva ceva în beneficiul României. În uralele prostimii, INFRACTORISTANUL va persista și se va multiplica la infinit, perpetuându-și existența, după semnalele prezentului, liniștit și netulburat. Pentru că la bunăstarea lui contribuie nu sprijinul hoardelor, înfometate la propriu și la figurat, alcătuite din specimene care mai întâi dau și apoi întreabă de ce, sau dacă ești vinovat, ci taman tăcerea și indiferența acelei majorități care poate să facă diferența.

Se apropie Duminica Orbului. Și tare mi-e că, întrucât nu am învăţat nimic din trecutul nostru recent, vom repeta ”clasa”. Rămâne la latitudinea noii generații atât de revoltate în spațiul virtual, evident cu sprijinul nostru al generației anilor ’70-’80, să repare prostia și ignoranța unora care confundă propriul maț cu interesul național.

Să auzim numai de bine!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s