”Pregăteli” de panaramă…

Mai e un pic, doamnelor și domnilor, până la semnalul de start pentru alegerile locale din acest an. Într-un tur, sau două (tare mi-e că vor fi unii care vor contesta scrutinul), evenimentul ce va marca sfârșitul primăverii a scos deja la iveală tot felul de trepăduși, traseiști și fripturiști dornici să pună și ei boticul la castronul cu bani publici.

Semnalele ce vin din spațiul virtual, din lumea rețelelor de socializare, ne arată, nouă tuturor celor cu scaun la cap, că nimic nu s-a schimbat la nivel de concepere a unei campanii electorale. Aceleași idei, aceleași mizerii (și la alții, peste hotare, e la fel, stați liniștiți: vezi nebunia din SUA), aceleași tehnici de manipulare. Dovedind, dacă mai era nevoie, că votantul e la fel de credul și de naiv de fiecare dată când merge la secție pentru a ștampila buletinul, cu gândul la crăpelnița și suta de lei oferită de binevoitori.

La noi, în spațiul mioritic, electoratul e și mai și decât experimentatul occidental: se colorează politic precum cameleonul, în funcție de culoarea aleasă, ca la 6/49, de politicianul aflat în fruntea urbei. Aceeași Mărie cu altă pălărie, dacă ne este permisă comparația. Și atunci la ce să ne mai așteptăm bun în urma acestui demers cetățenesc menit să ofere un nou mandat eternilor și fascinanților baroni din categoria Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (asta ca să îi dam numele complet)?

Cert e faptul că bătălia din acest an va fi una și mai axată pe panaramă și mai mult circ ca niciodată, cu cât în luptă candidații vor lansa armate de postaci virtuali, cu cât în jocurile murdare ale politicii românești se vor arunca mai ceva ca în încleștările de la fotbalul american, oameni doctori în ”școala vieții”, agramați, tupeiști și nesimțiți, foști jurnalişti ori tot felul de dive din tembeliziuni ce și-au găsit brusc ”fericirea” pe lângă vreun scăpătat, dar încă destul de șmecher și cu influență la anumite eșaloane de partid.

În acest răstimp, noi, cei care încă mai gândim, vom sta și ne vom cruci (mai puțin și cu asta pentru că nu suntem de acord cu rolul Bisericii în lupta pentru putere: încă o dovadă dacă mai era nevoie că prezentul religios e departe de ceea ce propovăduiau odinioară apostolii lui Hristos). Și ne vom întreba când oare se va învăța minte prostimea asta cu drept de vot și îi va trimite odată pentru totdeauna pe derbedeii ăștia ordinari acolo unde le e de fapt locul?

Nu mai cred nici în comparația ce ne aduce mai aproape de finalul ciclului biblic de 40 de ani (ar mai fi vreo 14 ani de chin pentru nația asta). La cum arată, echipa ” de speranțe” a României, la cât de mult se mai motivează ea în acest proces de exercitare a drepturilor cetățenești, la câtă voință mai are ea în a se opune ”Sistemului” ‘geaba îmi mai irosesc vorbele și imboldurile pe care le am în tolbă. Ea pare tot mai surdă și mai inertă. Este tot mai ancorată guduratului pe lângă greii, adepții și propagandiștii menținerii ”închisorii” și păstrării lumii în întunericul etern al ignoranței și prostiei.

Să auzim numai de bine?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s