Siderat de România: Iadul alb

În urmă cu doi ani publicam textul de mai jos care, la rândul lui, reprezenta un ”update” al altuia scris cu mult timp înaintea publicării din ianuarie 2014.

M-am decis să îl ”repostez” în virtutea inerției poporului român în clipele de restriște când iarna își arată colții. Evident o publicare cu update-urile necesare determinate de psihoza generată de tembeliziuni ce urlau zilele trecute , de dragul audienței, că vine iadul alb peste români. Și că, prin urmare, aceștia trebuie să își ia măsuri de precauție. Că mesajele tembelizatorilor pot intra în categoria bancurilor cu Radio Erevan, e partea a doua. Nici iadul nu a semănat cu cel din 2014 și nici nebunia de atunci nu a fost. Dar românii conștiincioși nevoie mare ( de ar fi la fel și când vine vorba de a-i pune cu botul pe labe pe aleșii din fruntea țării, ce bine ar fi!) au dat iama prin magazine să își facă provizii, lasând, în cursul zilei de sâmbătă 16 ianuarie, rafturile mai multor hypermarkete (hypermarket-uri) goale. De parcă s-ar fi întors pentru o secundă coșmarul comunismului. De parcă a plecat el vreodată.

Așadar nimic nou sub soare când vine vorba de ninsoare. Sătenii orășenizați, acum fuduli nevoie mare, de ce s-ar mai speti să repare și ei și să pună osul la treabă pentru a îndrepta lucrurile. Acum ”șed” cu toții cu ”problema” în sus, ghiftuiți și beți peste măsură, precum în celebrele ipostaze cu mușterii aflați la birt în timpul inundațiilor și cu jandarmii pe fundal ce le scoteau apa din fundul curții.

Plâng, mai ceva ca Smărănduca popii din Amintirile lui Creangă, lamentându-se mai ceva ca o bocitoare la înmormântare că autoritățile i-au lăsat baltă și nu își aduc aminte de ei decât în preajma alegerilor. Mai mare rușinea…

Prin urmare, textul de mai jos reflectă aceeași realitate a societății românești. Fie că vorbim de 1990, 2000, sau anii intermediari sau de după, nimic nu pare să se fi schimbat în mentalitatea individului de la nord de Dunăre. Poate doar tupeul nesimțit căpătat odată cu implementarea de către neo-comuniști a ”democrației originale”.

*******

Când vine vorba de iarnă şi viscol vitejia aleşilor neamului se transformă brusc în teama jandarmului din Moromeţii lui Preda deposedat de arma din dotare. Cu fiecare an ce trece, ni se demonstrează nouă cetăţenilor simpli că suntem la cheremul unei clase de conducători nepricepuţi la… matematică! Tot fac ei calcule peste calcule, tot analizează prognoze peste prognoze dar când este să pună în practică constată că teoremele şi legile după care au lucrat sunt… greşite!

Aşa se face că, în plin secolul XXI, România este cuprinsă, periodic, de un „iad alb” ce generează blocarea zonală (sau totală) a ţării, în ciuda avertismentelor date de Administraţia Naţională de Meteorologie şi cu toate promisiunile oferite, fraier să fii să le mai crezi, de către autorităţi. E ca în povaţa cu Petrică (sau Ionică, sau Mitică) şi lupul. O povestioară numai bună de rememorat in aceste zile…

Dar nu numai autorităţile sunt vinovate pentru situaţia ivită. E drept că, din comoditate, se apucă să închidă drumurile pentru a lăsa natura să îşi facă de cap în loc să acţioneze. E drept că au tocat aiurea banii pe parazăpezi sublime dar care lipsesc cu desăvârşire. La fel de corect, în pur stil neoromânesc, acestea, autoritățile – se înțelege!, preferă să stea la căldurică şi să facă tot felul de comandamente pentru a da bine în faţa prostimii.

Stimabililor! Locul primarului NU ESTE in fruntea mesei la comandament. Un ins care a ajuns în fruntea urbei, sau, păstrând proporţiile, în fruntea naţiunii, trebuie să fie în toiul acţiunii şi nu în fotoliul călduţ din camera şi mai caldă de unde îşi face apariţia tembelizată la ore dinainte stabilite, ori să se plimbe cu tancul dotat cu geamuri fumurii pe străzi și luând în răspăr jurnaliștii aflați pe teren. Deh, mentalitate de fost activist!

O mare vină o poartă şi cetăţenii. Trebuie să recunoaştem că românii sunt nişte oameni extrem de căpoşi şi tupeişti (mai ales după decembrie 1989) Pentru aceştia ordinele autorităţilor sunt simple hârtii de aprins focul în toiul iernii. Principiile prosteşti după care se ghidează cetăţenii României, ăia de ies să se ia la trântă în maieu şi şlapi, pe şoselele patriei cu iarna dezlănţuită și ajung în cele din urmă în nămeţi de unde pornesc ditamai corul de lamentări că… autorităţile nu fac nimic pentru rezolvarea problemelor, că ei nu au fost informați, că asta e România șamd.

Fraţilor, cine naiba v-a scos din casă, mai ales că avertismente şi recomandări au tot fost făcute? Vi s-a făcut brusc dor de un săniuş la munte? Vi s-au terminat proviziile pentru grătare etc? Să fim serioşi, o meritaţi din plin! Eu, personal, în locul factorilor decizionali, le puneam în faţă tuturor acestor „viteji” un act prin care îşi asumă pe deplin deplasarea fără posibilitatea de a acuza ulterior statul pentru incompetenţă etc etc.

M-am săturat să asist an de an la astfel de scene. Sunt sătul să văd în fiecare an cum autorităţile statului sunt prinse în ofsaid în ciuda promisiunilor. E clar că undeva e o mare problemă. Se ştie şi unde. Dar tac cu toţii şi se ascund după cireş aruncând vina dintr-o parte în alta. Cât despre ameninţările cu eliberările de funcţie a celor care nu îşi fac datoria, experienţa tipic românească ne-a arătat din epoca fanariotă până în prezent că sunt eliminaţi din sistem doar iepuraşii de sacrificiu nu cei cu adevărat vinovaţi.

În atare condiţii, toate vorbele şi spusele eroice ale autorităţilor sunt asemenea fulgilor de nea care zboară prin faţa ferestrei camerei mele: albe, inocente, haotice şi fără a se şti care este destinaţia lor finală. Iar când în joc mai intră şi vântul, avem pe tavă „iadul alb”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s