Siderat de România: Driblând adevărul

Vă mai amintiți dragii mei despre bancul de pe vremuri cu sovieticul scos învingător de mașina de propagandă a partidului deși terminase pe locul doi? Mi l-am reamintit citind comunicatul de presă al ministeriabililor din educație privind finalizarea examenului de Bacalaureat, prima parte din trei, a sesiunii 2014. Un detaliu căutam în el, atrasă atenția fiindu-mi făcută de scormonitorii din presa autohtonă: nimic despre numărul absenților.

Deși se fac tot felul de paralele, comparații, creșteri în raport cu edițiile anterioare, diriguitorii guvernamentali au fentat frumos, ca niște adevărați dribleri (poate îi ia Pițurcă la Națională, cine știe!), cruda realitate a putregaiului din sistemul preuniversitar. E ceva putred în educație, ar fi exclamat marele personal shakespearian dacă ar fi trăit în România mileniului trei și evident dacă ar fi fost un mare analist din presă. Da, completăm și noi, pomul cunoașterii stă să cadă de bolnav și cangrenat ce e.

Numai șefii nu văd realitatea. E de înțeles dorința lor de a ascunde adevărul: populația ar intra în panică, tinerii ar intra și mai demotivați în hora examenelor vieții și efectul e unul singur: vor dispărea veniturile colaterale ale capilor, ăia de n-au fost prinși și nu vor păți nimic niciodată unși fiind cu toate alifiile pământului. Prin urmare, împrumutând tehnicile kominterniste, moștenite de la înaintași, aleșii neamului au dat din plin cu odorizant de levănțică peste rezultatele finale, alungând sub preș orice tentativă a absenților de a își face auzit strigătul neputinței.

” Din totalul absolvenților de clasa a XII-a din promoția curentă, înmatriculați în unitățile de învățământ la începutul anului școlar 2013-2014, 73% au participat la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie — iulie 2014, cu două procente mai mult decât în sesiunea iunie — iulie a bacalaureatului 2013. Precizăm că media minimă de promovare, pe fiecare disciplină în parte, este 5, iar media finală, totală, a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului de Bacalaureat, este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul celor 151.310 de absolvenți prezenți, incluzându-i în acest total și pe cei 275 de absolvenți eliminați”.
Așa sună un paragraf din triumfalistul comunicat. Nimic din ce mă interesează pe mine ca viitor părinte de copil ce va intra la un moment dat în febra Bacalaureatului. Mă așteptam să citesc despre măsurile ce vor fi luate pentru combaterea fenomenului absenteismului etc etc. În schimb mi se dau date despre eliminați de parcă cei 275 reprezintă o cifră impresionantă. Prea mică, aș spune, în comparație cu” vigilența” din liceele de elită, ale copiilor de bani gata, unde o parte din profii de la supraveghere stau de șase la ușă ca să anunțe venirea controlului suplimentar, în timp ce ceilalți rezolvă subiectele pentru imbecilii care nu au timp de școală ci doar de canapelele din cluburi. Ori despre cazurile în care brusc au căzut sistemele de supraveghere. Din motive tehnice evident.

Nimic despre așa ceva. La naiba! Suntem tot mai corecți, tot mai vigilenți și mai duri în lupta cu corupția din sistem. Dar, paradoxal, elevii sunt tot mai nepregătiți, mai neștiutori, mai analfabeți și mai impotenți din punct de vedere al intelectului. Cum de?

O întrebare pe care diriguitorii o ascund frumos în spatele pompieristicelor rezultate finale, menite să arate cât de frumoasă este educația românească. Una sublimă, dar inexistentă.

Toate bune!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s