Siderat de România: Rupți de realitate

Continuăm și astăzi saga dedicată prostiei guvernamentale privind modificarea Legii Educației Naționale. Nu are sens să discutăm aiurea-n tramvai despre compatibilități și susțineri făţişe din partea clasei politice a unei tabere sau alta. Se știu dedesubturile, se ştiu interesele și am tot vorbit despre ele. Așa cum am pomenit și despre inutilitatea programului Bologna, cel care a mutilat și distrus întreg sistemul educațional universitar și, după cum am precizat într-un editorial precedent, prin extensie, din cauza undei de șoc generate și spectrul preuniversitar.

Sincer, nu mă interesează problema năstrușnicei idei a înființării de colegii sub tutela universităților. Treaba lor cum vor să rezolve nivelul tot mai scăzut de depășire de către temerari a anumitor praguri educaționale. Din partea mea pot să elimine atât Evaluarea Națională cât și Bacalaureatul. În momentul de față niciuna dintre ele nu reflectă realitatea din teren. Una cosmetizată artistic de către regizorii din Victoriei.

Vreau să precizez doar un aspect, unul cu care m-am confruntat și eu la un moment dat ca membru într-o echipă supusă evaluării instituționale a ARACIS. Raportat la numărul de angajați al celor care termină o facultate, lucrurile, într-adevăr stau precum a spus-o și directorul Ultima Oră, Ion Marin: sunt foarte mulți lucrători intrați în câmpul muncii din motive de autoîntreținere și care câștigă chiar și bine ( nu mă refer la cei care au eșuat la departamentele de call center, vânzare de burgeri ori de manipulat marfă prin depozitele hypermarket-urilor deși urmează Jurnalismul ori Dreptul, sau la cei angajați la firma lu’ mama ori a lu’ iubi). Bun! Bravo lor! Numai că stimabilii de la ARACIS au dorit să afle altceva: câți sunt angajați în domeniul urmat la ciclul de studii universitare. Ei bine, aici e buba: procentele, pe căprării, sunt extrem de mici. Dacă s-ar lua datele cumulate de-a lungul generațiilor, situația ar fi frumoasă și minunată. Dacă se ia pe promoții, cam dăm din colț în colț. Și situația este una națională, nu locală!

De aceea sunt în asentimentul guvernanților care încep să desființeze specializări fără viitor. E un început care va duce la o normalizare a pieței muncii. Este timpul ca începând de la ciclul primar (poate se gândesc rectorii să introducă și grădinițe și școli generale în tutelă, nu de alta dar așa ar avea un control al calității încă din faza timpurie ) copilul să fie pregătit conform aptitudinilor sale profesionale, pentru meserii, așa cum spunea un reputat dascăl clujean, care încă nu s-au născut. E timpul să renunţăm la domenii care generează sute, mii de absolvenți, șomeri de lux.

Societatea viitorului nu își mai permite să întrețină la infinit oameni școliți în meserii tot mai greu vandabile pe piața muncii (nu are sens să mai reafirm că acestea și produc la ora actuală licențiați pe bandă: jurnaliști, avocați, economiști șamd). Nu spun că nu este nevoie de ei. Doamne Ferește! Însă cifra de școlarizare pentru aceste domenii, locuri aprobate de onor ministeriabilii, este în totală contradicție cu realitatea. De aici și sincopele din sistem.

De aceea susțin și voi susține în continuare ideea unui sistem educațional modern, adaptat cerințelor viitorului, cu domenii de specializare adecvate, unele care să și pună mintea la contribuție a celor care se înscriu pentru a urma cursurile unei facultăți. Voi milita împotriva unui învățământ care își propune doar să scoată , în spiritul dogmelor comuniste privind cantitatea și nu calitatea, absolvenți pe bandă rulantă fără a le oferi o perspectivă clară asupra a ceea ce vor întâlni la finalul studiilor.

Ori, la ora actuală, în România, cu mici excepții, nu putem vorbi de modernism, civilizație și respect față de sistem. Din păcate, banul decide. Și tot din păcate, resimțim și vom resimți și mai puternic efectele prostiei și ignoranței diriguitorilor și a susținătorilor unei astfel de educații. Și nu peste un an sau doi. Ci atunci când, mulți dintre cei care sunt în câmpul muncii la ora actuală vor ieși la pensie. Peste vreo două-trei decenii. Atunci, nici bănuții strânși cu sudoare din diverse proiecte etc nu le vor fi îndeajuns.

Dar ce ne pasă nouă de viitor? Să le urăm Bun Venit tuturor analfabeților care vor să urmeze o facultate pentru că sunt cool. Ca fapt divers, deși am promis să nu aduc în discuție acest aspect, credeți că înfiinţarea colegiilor va avea efecte benefice și va determina creșterea promovabilității la Bacalaureat? Poate doar dacă organizarea examenului va fi alocată instituțiilor – tutor. Altfel, slabe șanse!

Mai vorbim peste un an, doi, dacă nu cumva ne vom sătura de jeg și vom părăsi societatea, dacă vom mai fi conectați la realitatea românească și dacă nu ne va pune botniță cenzura.

Toate bune!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s