Siderat de România: Înscris în legea firii

În 1996 când am dat examenul de Bacalaureat de tremurau chiloţii pe noi de frică, nimeni nu s-a dat cu capul de pereți pentru toți frecătorii de mentă ce și-au ratat șansa de a trece dincolo de nota șase. Nimeni nu a urlat de tragedia ce păștea și atunci educația și miile de absolvenți ce ieșeau precum ciupercile după ploaie pe porțile liceelor.

De ce? Simplu! Prostimea incultă nu se emancipase în așa hal încât să refuze munca la coada vacii sau a câmpului și să alerge cu dosarele de înscriere către universități precum sportivii special antrenați pentru probele de cumpărat-viteză  a promoțiilor din hipermarket-uri.

Noi, cei din generațiile mai vechi, am fost educați să fim mai responsabili și să acceptăm eșecul atunci când este cazul. Nu am fost învățați să ne batem joc de profesori sau să ne dăm mai inteligenţi decât suntem în realitate.

Ori exact asta se petrece de vreo 10-15 ani încoace. Asistăm precum proștii la un spectacol cretinoid în care părinți și elevi de-a valma se dau cu capul de pereți pentru că, deși au fost foarte buni în timpul liceului (știm noi cum s-au dat notele în multe cazuri), când au dat piept cu realitatea organizată de la centru (unde nu s-a prea putut merge cu sărumâna) s-au dus precum bostanii la vale.

Nimeni, din păcate, nu recunoaște adevărul. Chit că doare. Faptul că, pornind de la prietenul Chomsky citire, tendința la nivel mondial este aceea de îndobitocire a populației. Ba mai mult decât atât: pentru a-i lăsa impresia că e cultă și deșteaptă, i se oferă dreptul de a urma forme de învățământ la care prostimea fără a ști a scrie nici nu avea dreptul să viseze.

Sistemul acesta de recompensare academică a fost implementat cu succes nu odată cu apariția, mă refer la România, a formelor de educație universitară privată. A fost bine nașterea alternativei. Până la un punct: până la transformarea acesteia într-o mare oportunitate de utilizare a materialului provenit din sistemul preuniversitar drept combustibil pentru alimentarea afacerilor unora sau altora. Nici măcar apariția ARACIS (un fel de CNA al educației universitare) nu a potolit setea de varan a multora dintre conducătorii de la privat. Nu neg că există universități bune în acest sector. Există, dar sunt prea puține pentru a acoperi mizeria ce colcăie în învățământul românesc.

Revenind…

Declicul ce a determinat invazia prostimii îndobitocite și inculte la raionul cu promoții frumos prezentate de către facultăți, școli de master, ori doctorale a fost dat de inaugurarea programului Bologna. O măsură strălucită și mult salutată cu optimism de către toți fariseii din sistem dar care s-a dovedit o mare prostie la niciun an de la implementare. Studenții, tot mai slabi pregătiți știind că pot târâi fără riscul repetenției până în anul șapte restanțe după restanțe după cum îşi târâie curcanul șiragul de mărgele. Profesori incapabili să se adapteze noului ritm de lucru, noului alfabet. Și de aici dezastrul.

Ori, cum în acest sistem exista o relație de intercauzalitate, de ce ne mai miră ce se întâmplă în celelalte sectoare? Din licee TREBUIE și VOR TREBUI să aibă diplomă de bacalaureat tot mai mulți dintre absolvenți chit că au demonstrat că știu ori ba, precum producția la hectar din agricultura Epocii de Aur. De ce? Tocmai am spus-o mai sus și o repet: interesul politicienilor de a masca prostirea și tembelizarea supușilor precum și interesul diriguitorilor de a menține în viață un sistem universitar aflat în pragul comei dar care produce bani frumoși. Chit că serviciile oferite prostimii inculte dornice de a deține o patalama universitară sunt invers proporționale cu valoarea taxelor plătite.

Așadar și prin urmare și în anii ce vor urma să tot asistăm la un puhoi de liceeni maneliști ori ba, cu bun simț sau nu care vor umple amfiteatrele puzderiei de instituții de învățământ superior de aici ori de aiurea.

E în legea firii…

Toate bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s