Siderat de România: Inconștienți de propria nonvaloare

Pur și simplu nu îi înțeleg pe părinții care contestă subiectele de la Evaluarea Națională. Se ridică tot mai multe voci din rândul lor privind profesorii care au conceput bileţelele la limba română: ar trebui executați pentru îndrăzneala lor. Nu spun că nu ar trebui atât timp cât programa școlară, în ansamblul ei, este una depășită din toate punctele de vedere. Nimic nu s-a făcut concret în educația românească pe drumul modernizării si alinierii (nu alienării sale) la noile dimensiuni sociale. Aceiași autori deja învechiți, noi politruci transformați peste noapte în creatorii si reformatorii literaturii contemporane ajung să îi îndobitocească și mai mult pe cei ce ar trebui să reprezinte viitorul națiunii.

România, la ora actuală, e încremenită în proiectul teoriei neaplicate și pare incapabilă să depășească starea de spirit inoculată timp de decenii de un regim mult prea îndrăgostit de fiul prea iubit. Asta pe de o parte. Pe de altă parte îi regăsim pe vajnicii contestatari ai normelor civico-morale sau cum doriți domniile voastre să numiți atitudinea justițiarilor postdecembriști ce se cred specialiști în toate, profesioniștii profesioniștilor. Pe hârtie, căci în realitate sunt cu toții niște amatori.

Eșecul de la Evaluarea Națională nu trebuie aruncată, așadar, numai în cârca profesorilor. Știu cel puțin două cazuri de copii ce au reușit să dea clasă tuturor celorlalți ai căror părinți au mers cu sărumâna pe la ușile dascălilor. Evident că reușitele lor  nu au picat bine mituitorilor de părinți care, din cauza ofrandelor aduse pe altarul educației, au fost orbiți de nivelul real al progeniturilor din ograda proprie. Aici trebuie căutate bubele sistemului. Și nu la cei ce compun subiectele. Atât timp cât doi dintre concurenți au reușit să se descurce și să ia peste 9 la proba de limbă română e clar că au știut cum să abordeze problema impusă de comisie. Și asta, garantez personal, fără ore de meditații intense și generos plătite. Restul, probabil, a fost format din cei care s-au axat numai pe punctele de vedere ale meditatorilor ori din cei ce au învățat mecanic maculatura servită drept bibliografie obligatorie.

Vina e a tuturor taberelor deopotrivă. Atât a diriguitorilor sistemului educațional (ălora trebuie să le ceară părinții capul pe tavă perpelit la rotisor), a anumitor dascăli intrați în sistem cu evaluări personale mult prea pompos realizate dar și a părinților care îi cred pe cuvânt (deși nu ar trebui să o facă) pe cei din bătătură. Trebuie, odată și odată, să recunoaștem că ăsta ne nivelul. Unul tot mai slab calitativ dar măreț cantitativ. Avem de a face cu generații tot mai slabe din punct de vedere al acumulării de informații. Avem o perspectivă sumbră asupra nivelului de perpetuare a ideilor culturale naționale la care o mare contribuție își aduc și mass media. Cele ce promovează indolența și ignoranța prin accentuarea nonvalorii.

Atât timp cât imoralul, incultura, impotența de a scrie corect în limba română, de a vorbi corect limba țării domină societatea actuală, ar trebui să conștientizăm cu toții că trebuie să luăm atitudine și să eliminăm răul de la rădăcină. Nu tăind niște rămurele care s-au uscat. Așa nu rezolvăm nimic. Și vom asista pe viitor la adeverirea unor scenarii pe care doar în coșmarurile noastre le credeam posibile.

Iar pentru a nu le vedea și resimți pe viu, acești vajnici contestatari ar trebui să aplice o serie de măsuri de ordin intern, intrafamilial. Așa cum au făcut și părinții celor doi ce au reușit prin voință și credință în forțele proprii să detroneze din fruntea ierarhiei niște nonvalori ultrapromovate de campaniile ultrafinanțate de niște părinți inconștienți de reala lor valoare.

Toate bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s