Siderat de România: Pisoiul Ponta şi şoarecele românesc

Atunci când în fatidicul joc de-a şoarecele şi pisica intervine rutina asistăm la un continuu proces de degradare al şoarecelui. Bietul animal nu mai pricepe de ce doamna pisică nu îi mai dă atenţia de odinioară şi mai ales de ce nu îi redă libertatea atât de mult dorită. Viziunea lui Elias Canetti asupra relaţiei om-societate versus autoritate este cu mult mai interesantă atunci când o aplicăm pe realitatea din România. În postura şoarecelui, pătura de jos a societăţii, cea care de fiecare dată se lăcomeşte la bucaţică de caşcaval electoral de pe farfurie spre distracţia mâţei, formată din clasa politică, pitită răbdătoare după colţ. Ceea ce urmează este de acum bine ştiut. Patru ani de prizonierat dintre care primii doi sunt o joacă permanentă, urmaţi de alţi doi în care cei aflaţi la putere cam încep să fie mult prea sictiriţi si nesuferiţi pentru cheful mulţimii votante.

Odată la patru ani reîncepe cursa nebună. De fiecare dată rezultatul este acelaşi. Şi atunci se impune întrebarea: de ce acest joc sisific? Cui foloseşte această întreagă nebunie? Avea dreptate Gasset când pomenea de om ca parte a unei societăţi mult prea ignorante cu viitorul şi spiritul. Dovada vie e dată de cei care îl guvernează. Luând ca model tot ce e rău, omul simplu ajunge să evite să priceapă şi să desluşească, să pună întrebări. Teama de ridicol şi de a nu ajunge subiect de bârfă pe Facebook îl ţin departe de rolul de membru activ al comunităţii.

Astfel, prin ignoranţa sa ajung în frunte tot felul de neica nimeni care pentru ca să poată guverna în linişte fără prea multe probleme fac ceea ce Hitler şi Ceauşescu nu au făcut: îşi bagă adânc mădularele în educaţie şi sănătate. Dat ştiut fiind faptul că o societate bolnavă şi needucată e mai uşor de manevrat. Hitler şi Ceauşescu nu au făcut aşa şi au confirmat teoriile cu detronarea şi uciderea liderilor care nu mai sunt pe placul maselor.

Pisoiul Ponta pare să scape. Până când? Poate până şoarecele se va transforma în Jerry…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s