Siderat de Romania: Pitiponceala de Inviere

‘Stinge odata lumina aia si urca in masina!”, „Un taxi, va rog, la biserica…”, „Hai ba, sa bem ca s-a terminat slujba!”.  Cu astfel de replici s-a incheiat momentul solemn prilejuit de Inviere. Ca e vorba de Bucuresti, Constanta, Brasov, ori Suceava, slujba de Paste oficiata de-a lungul si de-a latul Romaniei a fost doar o buna ocazie, pentru cei care si-a aduc aminte de Biserica si de ceea ce inseamna credinta de doua ori pe an, de a-si etala tinutele, accesoriile si blugii rupti-n fund prin preajma lacasurilor de cult.

Momentul Invierii lui Isus Hristos ar fi trebuit sa fie unul magic, care sa l faca pe om mai bun, mai frumos si mai intelept. La ce rezultate, sau, mai bine zis, la modul cum prezinta tembeliziunile de la nord de Dunare ceea ce s-a petrecut prin diverse locuri din tara, se poate constata cu usurinta opusul celor cuvantate mai sus. E drept, parca in raport cu ceilalti ani, numarul pitiponcelilor si a cocalarismelor a scazut in programele TV de stiri. Au ramas retelele de socializare sa ne-o prezinte pe Bianca Dragusanu cat de frumoasa a fost ea aranjata pentru noaptea Sfanta, ori cat de bine ii sta goala nu stiu careia dintre vedete, asa cum au putut constata, oripilati, unii internauti in cursul serii de dinaintea indemnului  „Veniti de luati lumina!”.

Dupa cum aminteam intr-unul din editorialele anterioare, astfel de evenimente tind sa isi piarda din sacralitatea lor originara. De la adaptarea textelor citite de prelati (inaltii prelati fiind considerat un pleonasm) in functie de evolutia societatii moderne, pana la comportamentul civic, social, sau cum doriti sa il numiti, al celor care vin sa se roage la cele sfinte. Toate s-au schimbat. Toate au decazut si, din pacate, directia catre care se indreapta oficierea slujbelor religioase este una fariseica aproape.

Societatea moderna este, daca e sa  comparam, asemanatoare celei descrise de Sfanta Scriptura atunci cand pomeneste de Marele Potop. Neinvatand mai nimic din greselile trecutului, nemaiascultand cuvantul Domnului, populatia planetei se duce incet-incet spre pierzania pomenita Biblie. Sa se apropie , astfel, sfarsitul de care se tot vorbeste pe orice margine de sant?

Oricum am lua-o, chiar daca ar fi un astfel de moment, foarte putini vor ajunge precum Toma Necredinciosul sa se caiasca si sa cada in genunchi. Sunt alte timpuri, sunt alte mentalitati, iar marea grija a celor care vor fi pusi in fata faptului Divin va fi aceea de a se ingriji de aurul, banii, telefonul mobil si ochelarii de soare pe care, la naiba, nu au putut sa le ia cu ei pe moderna Arca, dupa ce si-au platit cu lovele grele locul la geam. Pentru ca, la cat de pervertita e societatea contemporana, totul e de vanzare-cumparare. Inclusiv salvarea prin credinta. ..

HRISTOS A INVIAT! Pentru cei care mai cred cu adevarat…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s