Siderat de Romania: Uite „alfatoxina”, nu e „alfatoxina”!

Dacă e să mă iau după fratele abatoristului de la Botoşani, înscăunat nu demult în fruntea ANSVSA-ului, îl nominalizez aici pe domnul Ţurcanu, ar trebui să fiu bucuros că autorităţile s-au apucat de controlat furnizorii şi procesatorii de lapte din România. Şi, culmea, în plină campanie de promovare a produselor autohtone, să fim la fel de bucuroşi că lactatele din import au „alfatoxina” ( după cum îi spunea un mare deontolog în viaţă) la parametrii normali, primind astfel undă verde pentru a fi comercializat. Vinovaţi de întreaga tevatură rămân prin excludere …ai noştri ăia de fabrică Zuzu, Danone, ori Delaco ( conform unor foruri de specialitate, primele două ar fi şi implicate în scandal, neoficială informaţie însă).

Toată această tevatură ridică mari semne de întrebare, nu neapărat pe tema „Ce lapte mai cumpărăm din magazin?”, cât mai degrabă pe lipsa de atitudine fermă a celor puşi să vegheze la bună sănătate a populaţiei. O tăcere suspectă, care asemeni unui toreador în arenă, ucide, cu fiecare oră ce trece fără o nominalizare concretă a făptaşilor, aşa cum se şi procedează în Vest ( cazul cărnii de cal din lasagna), încrederea populaţiei în…produsele româneşti. Sună cam a…sabotare a economiei naţionale, nu-i aşa?

Sub pretextul secretului de serviciu , articolele 31, 32 din legea 182/2002, ignorând articolul imediat următor, 33, atoateştiutorul şi arogantul deopotrivă Turcanu ne râde în nas cu bună ştiinţă în timp ce o mână de acoliţi ai săi din mamutul ANSVSA deja ştiu ce produse să elimine de pe lista produselor ce urmează a fi consumate. Apăi, treabă bună îi asta? Ba bine, că nu! Dar sub protectoratul actualilor lideri politici, cei puşi să vegheze la bunul mers al metabolismului fiecăruia dintre noi în parte, cei puşi să sprijine agricultura locală, micii producători, dau mai întâi în cap şi abia apoi întreabă. Pe principiul: „Lasă-i , bă, să crape, că oricum sunt destui, avem de unde!”

Stau strâmb ca să mă întreb drept căutând dincolo, în umbră, adevăraţii câştigători ai acestei „alba/neagră”. Mai ales că pe postul motanului Felix, un individ ciudat, un moşulică fără frică, unul care probabil are înscris în codul genetic să urască laptele şi să facă precum patronul trustului când vine vorba de Băsescu, o obsesie pentru asta, spunea deunăzi cun nonşalanţă dezarmantă că…laptele nu e bun pentru consum.

Pe de altă parte, „crescătorii de bovine din România acuză multinaţionalele care se ocupă de procesarea laptelui că au fabricat scandalul cu aflatoxina pentru a scădea preţul materiei prime. Aceştia susţin şi că prelevarea de probe de autorităţi este o mascaradă pentru că mucegaiul poate fi localizat doar într-o cantitate infimă de furaje.” Vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Dorel Secară, spune pentru ring.ro că populaţia nu trebuie să aibă niciun motiv de îngrijorare. „Scandalul ăsta este fabricat. Dintotdeauna, în furaje au mai fost mucegaiuri de tipurile astea, care produc o secreţie ce este, de fapt, aflatoxina asta. Este admisă în lapte până la o anumită cantitate, 50 de părţi pe milion. În anumite condiţii, când se nimereşte un colţ de furaj cu un pic de mucegai, cantitatea de aflatoxină creşte. Asta trebuie consumată zeci de ani la rând ca să producă necazuri pentru sănătatea oamenilor. După părerea mea, scandalul ăsta este o luptă între cei care vând lapte pe piaţă”, a declarat Dorel Secară.

Închei AICI spunând doar atât: Cu tot felul de deontologi ce apar la tembelizor, să nu ne mai mire că 90% din populaţia României suferă de paranoia…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s