Siderat de Romania: Doamne, vino Doamne…

…sa vezi ce-a mai ramas din oameni.

Versurile lui Vali Sterian par parca mai actuale ca oricand in acest sfarsit de decembrie 2012. Suntem la 23 de ani de la caderea regimului Ceausescu ( zic astfel intrucat nu comunismul a fost eliminat din societatea romaneasca, ci doar unii dintre exponentii sai, lideri, odiosi pe atunci, regretati in prezent). Si facem un bilant…

Traiam mai bine ca atunci? Ma indoiesc ca, in afara aceleiasi clici de neo-cripto-comunisti deghizati acum in diversele forme ale somnului ratiunii umane, oamenii de rand, acei imberbi imbecili de care pomeneau barzii nostri , magistri in ale rimelor si strunelor, o duc mai bine. Parca mai adusi de spate, garboviti de povara zilelor ce va sa vie, toti acesti indivizi care in acele zile de decembrie 1989 sperau si lacrimau ascultandu-l pe Vali Sterian, zambesc amar si trist. Galantarele sunt pline, dar ei n-au un sfant sa isi cumpere cele trebuincioase unui trai decent. In afara smecherilor si a celor pomeniti intre virgule ceva mai sus, rar mai vezi un batraior, ori bunicuta sa isi cumpere de-ale gurii pe saturate. Nu mai pomenim de brad, cadouri si alte minunatii.

Decembrie 2012 mi-aduce aminte , mie cel care am prins si cateva Craciunuri cu Mos Gerila, de imaginea unor Sarbatori triste , cenusii in care numai bogatasii clasei de partid se veseleau si chefuiau pana isi varsau matele pe langa garduri. Imi trezesc amintiri despre randurile citite pe vremea lui Ceausescu in cartile de istorie despre „ororile” boierimii si cat de rau o duceau cei fara de bani in buzunare. Si despre cat de bun e comunismul ca i-a starpit si a adus egalitate intre oameni.

Exemplele sunt cu miile…

Acum, la 23 de ani de la rasturnarea regimului Ceausescu, stau stramb ca sa judec drept si sa ma intreb: La ce a fost bun tot circul de atunci? Oricum Nicu Ceausescu, cel care i-ar fi urmat conform gurii satului la putere, ar fi dat coltul… Tot trepadusii astia isterici din nivelul doi ar fi facut legea, asa cum o fac in prezent. Si atunci??? Pentru ce au murit atatea sute de tineri? Ca multi alti zeci de oportunisti, care stateau in acele zile ascunsi sub plapuma dardaind de frica, sa devina revolutionari? Ca sa vedem tot felul de pitipoance , cocalari, ciobani si cantareti in Stana Romaniei ( Parlamentul Romaniei, pentru necunoscatori)? Pentru asta s-a murit atunci????

Ma scarbeste si atitudinea unor asa-zisi formatori de opinie contemporani ( dintr-aceia care dau din melita prin studiorile tembeliziunilor si care demonstreaza ca, in teorie, orice prostovan/bolovan se pricepe la politica, sex, femei,  fotbal..si cam atat) ce vin si incearca sa imi inoculeze in sange si in gandire ideea revoltei impotriva ierarhiei institutionale, vorbindu-mi despre persoana presedintelui, ori a altui reprezentant cu functie de demnitar, ca si cum ar fi ultimul rahat de pe aceasta lume. Apoi, ca sa il citez pe bunicul meu, D-zeu sa-l ierte!, cum naiba sa mai respecte noua „degeneratie” pe cei din jur, cum sa mai respecte acestia legea si ordinea sociala, cand insisi imbecilii astia, de-si spun jurnalisti profesionisti, care pupau pana in 1989 dosurile liderilor politici de atunci, le spun in prezent tinerilor, indus in mental, sa nu o faca?

Si, ca o concluzie, cu ce ne-am ales dupa 23 de ani? Cu o libertate iluzorie si cu zeci de lanturi  pe noi care ne tin prizonieri in propria credulitate si prostie. Ce pare a fi fara de sfarsit. Astfel ca, dupa atatia ani de la acel moment , versurile lui Vali Sterian sunt tot mai actuale. Evident, privite prin contextul situatiei romanului secolului XXI.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s