Tupeu de plagiator

Implementarea sistemului Bologna in invatamantul superior a adus pe langa modernizarea acestui sector al educatiei si multe bube care de obicei  se sparg in capul profesorului, ori secretarelor, de la caz la caz. Nu stam acum sa judecam momentele si situatiile in care se alearga cu limba scoasa de un cot dupa studentii , imbecili de cele mai multe ori, pentru ca acestia cu o saptamana inainte de examenul final de licenta  sa isi dea toate restantele incepand cu cele din anul intai, acesta presupunandu-se a fi absolvent de an III de studiu !!!!. Nu mai pomenim de idiotul sistem de credite care permite cretinilor sa isi duca unele examene pana cand le vine cheful , ori le trece mahmureala cea etern propasita printre sinapsele domniilor sale. O fi bun sistemul asta, nu zic, dar la cate rebuturi ies pe piata muncii , rebu(tu)turi cu diploma universitara , din pacate, parca prea a fost aplicat dupa ureche totul.

Dincolo de aceste aspecte, o mare problema o constituie lucrarea „originala” pe care 80% dintre viitorii licentiati o inainteaza comisiilor de examinare la proba sustinerii orale, „capodopera” notata in cele mai multe cazuri, evident, cu nota maxima. Vina apartine si profesorilor coordonatori  care inchid adeseori ochii la astfel de furtisaguri simtind plicul varat adanc in buzunare, dar si a conducerilor universitatilor, nu neaparat private, care refuza , de cele mai multe ori, analiza temeinica a ceea ce se presupune a fi incununarea activitatii unui licentiat dintr-un domeniu, sau altul. Scuze se gasesc la tot pasul si toate ca se absolve ei insisi de responsabilitatile ce le revin, satisfacuti ca in conturi le-au intrat multi, multi bani provenind din taxe.

Daca la acest nivel se petrec lucrurile asa cum am pomenit mai sus , de ce nu ar fi la fel in ultima etapa : cea a studiilor doctorale? Unde miza si interesele depasesc cu mult orizontul de cunoastere spre care tindem noi profanii sa gandim. Mi ze si interese mult mai  uriase, jocuri politice si  subterane care te lasa masca si peste toate un tupeu asemanator mafiei lui Al Capone. Nimeni nu a plagiat, nimeni nu a furat, nimeni nu a copiat, nimeni nu demisioneaza, sau ca sa parafrazam cele spuse de il capo di tutti capi : sa demisioneze si al de ii cere demisia, odata cu el.  Nu mai pomenim de regulile care s-au schimbat in timpul jocului. Tupeu, nu gluma ! Cu alte cuvinte: nici usturoi nimeni nu a mancat, nici gura nu le pute, desi jurnalistii straini i-au prins cu boticul in cutiuta de la KFC.

Cel putin asta e impresia pe care mi-au lasat-o cei din fruntea tarii , aflati la guvernare, dar si in opozitie. Pe de o parte mafia celor batrani, inlaturata miseleste de mai tinerii din gasca lui Al Capone de Romania si hamesiti dupa orice , aflati acum cu fraiele puterii in maini, dincolo de baricade.  Daca analizam cu strictete gesturile, declaratiile , mimica tuturor actantilor prinsi in scandal, intelegem ca ratatii astia care au ajuns sa ne guverneze nu dau, ca si predecesorii lor , de altfel, doi bani pe creatie, educatie, cercetare stiintifica.

Si atunci, intrebarea fireasca de care ma tot leg cand incerc sa pricep lucrurile din tara asta: La ce bun  scoala?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s