Siderat de Romania : Condamnati la uitare

Noiembrie 1987… Brasov… O mana de oameni de la Intreprinderea de Autocamioane declanseaza lupta impotriva sistemului comunist instaurat in Romania si impotriva lui Nicolae Ceausescu in mod direct. Era ziua de 14 ale lunii.  O simpla greva  continuata a doua zi dimineata, pe 15,  cu un mars, pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman. Aici demonstrantii i-au indemnat pe liderii PCR la  dialog, lucru refuzat de acestia din urma. Si atunci demonstrantii au luat cu asalt sediul comunist . A fost  prima data cand, in public, intr-o adunare, portretul dictatorului Ceausescu a fost doborat de pe frontispiciul cladirii si incendiat. De aici si pana la interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestari, torturi etc nu a fost decat un mic pas pus in aplicare de catre orgoliosul dictator. Initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, dar, dupa cateva saptamani de agitatie, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotararii lor, deportand, in urma unui proces inscenat, un numar de 61 de muncitori si schimband locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate in sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti.

Anii au trecut… 24 la numar. Peste preambulul miscarilor de eliberare de sub comunism se asterne incet si sigur o liniste nefireasca plina de praful indiferentei. Tortionarii de atunci au ajuns in prezent generali, in rezerva, ori te miri ce ofiterasi activi prin Serviciile Secrete. Pana în prezent nimeni nu a fost anchetat, judecat si condamnat pentru abuzurile comise in acele zile de organele de represiune comuniste.Ba mai mult, in nesimtirea lor de imbuibati post-decembristi , i-au dat in judecata, pentru calomnie, pe cei pe care in 1987 i-au inchis in beciurile Securitatii si i-au batut pana la sange. O clipa le-au tremurat si lor chilotii de teama : in decembrie 89. Si atat..

Acum e liniste in Brasov. Ca mai peste tot in tara. Si nu pentru ca romanii o duc mai bine ca atunci, ci pentru ca, preocupati de viata de zi cu zi si de lipsurile materiale tot mai mari, cetatenii nu mai au timp si chef sa iasa la proteste. Din pacate. Si tot din pacate, evenimente importante din trecut cu implicatii si in prezentul cotidian ajung sa fie ignorate de catre mediile de informare preocupate tot mai mult de scandaluri/sex/violenta. De dragul audientei evident.

Si atunci vine intrebarea fireasca : Sa ne mai miram ca unii lupta pentru dezbinarea tarii, profitand de lipsa de reactie a altora? Daca se uita de istoria nationala, de momentele cheie ale acesteia, de ce nu…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s