Siderat de Romania : INTERCITY-UL nuntii lui Borcea

Ieri, 28 august 2011, la pranz un tren INTERCITY ce mergea spre Bucuresti este oprit in plina camp imediat dupa ce a iesit din gara Buzau, fara ca nimeni sa dea o explicatie imediata. Ba mai mult, cei care incercau sa afle motivul stationarii deveneau tintele ironiilor celor care pana, la urma urmei, le revenea la ziua de salariu o cota parte din sumele platite de calatori: angajatii CFR-ului.

Ulterior, in urma insistentelor pasagerilor, seful si controlorii trenului au aruncat o vorba peste umar : un tren privat s-a cam „stricat”. Cum vine vorba cu stricatul si de cand „privatul” detroneaza ditamai INTERCITY-ul de pe ordinea prioritatilor , avand in vedere ca in sens invers circulau trenuri, ramane o enigma pe care, mie’ suta nimeni nu o va lamuri vreodata.

Bine ca mai marii CFR-ului au decis majorarea tarifelor direct proportional, am spune cu reducerea vitezei de „croaziera”pe infrastructura feroviara nationala. Si, evident, cresterea duratei calatoriei in aceeasi proportie. Si-au luat, astfel, marja de siguranta pentru portofelele proprii. Scuze, texte si pretexte se gasesc la tot pasul si se numesc simplu si sec : comunicate de presa. In care , ei, acei trepadusi si contopisti care au facut jurnalismul la F.R., ori te miri prin ce birou de vechi si actual politruc, incearca sa abureasca prostimea calatoare cu expresii de tipul ” datorita, ( dar nu din cauza !!!!, am spune noi, carcotasii) lucrarilor de modernizare a infrastructurii de pe coridorul nspe-paispe…” si …bla bla bla-ul de rigoare. Cu alte cuvinte : umplu si ei pagina cu tot felul de aberatii pentru a-si justifica existenta pe postul respectiv.

In alta ordine de idei, treaba se cam impute la nivel central in defunctul SNCFR. O companie care e mai tot timpul in modernizari si pe pierderi. Solutia ar fi una si vine tot de la fratii nostri de „sange latin” , cei de peste Ocean , care au declarat in stare de faliment companiile nationale de transport feroviar, asa cum s-a petrecut in Nicaragua, ori in alte tari aflate, vorba lu’Coana Lena , in curs de dezvoltare si unde la ora actuala nu mai circula niciun tren, sau unde totul a fost preluat de sistemul privat. 

 Bineinteles ca Romania nu e in aceasta categorie , ca sa nu jignim europenii din noi, cu a lor mentalitate aflata undeva la nivelul culegatorilor de nuci de cocos. Dar o serie de masuri trebuie luate pentru rezolvarea situatiei. O serie de decizii care sa porneasca intr-adevar acel proces de modernizare, dincolo de aspecte de genul:  sa schimbam , dar sa nu revizuim nimic ca sa manance o paine  si dom’director de la Sarmarie LTD  ( companie capusa asemeni multora din vechiul SNCFR).

Ieri, un tren INTERCITY , cea mai rapida dintre masinariile CFR destinate transportului de persoane, a stationat aproape 80 de minute in plin camp imediat dupa statia Buzau. Televiziunile de stiri au ignorat incidentul, desi sesizari, am inteles, au existat pe adresele mult trambitate de „stiristi”, acestia si acestea preferand cocalarismele si idiotismele  nuntii  unuia dintre potentatii si imbuibatii postdecembristi. Unul, pe nume Borcea, cica actionar la un club sportiv care de ani buni se antreneaza pentru Sampion Lig, dar care tot in afara Europei fotbalistice ramane de atunci. Aleasa cocalarului , o alta pitzipoanca produsa, la betie,  in laboratoarele unor zabauci de romani.

Ca e Borcea, ca e Bercea, putin imi pasa. Ramane gustul amar ca din ce in ce mai mult Romania uita de ea insasi, ajungand sa se prostitueze pentru o ciosvarta aruncata in praf , in batjocura, de cei pe care acum ii pupa, prin tembeliziunile nationale, cu sarg ,in fund.

In acest rastimp, cetatenii simpli, calatori, sau nu, stau si se scarpina cu mana stanga la urechea dreapta , se uita la regulamente, privesc tampi la televizor si se intreaba retoric daca vreodata drepturile lor de consumator le vor fi recunoscute. Poate dupa nunta nuntilor, a ultimului cocalar si a ultimei pitzipoance din spatiul mioritic.

Ca sa fim carcotasi pana la capat…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s