Siderat de Romania : Presa, sub tavalugul prostiei de orice tip

Statisticile arata tot mai mult ca presa se duce la vale, intr-un ritm ametitor, pregatindu-se a se izbi frontal de implacabilul zid ce sta la capatul de drum, spre deliciul amatorilor din categoria gura-casca mult prea indoctrinati cu „spectacolul stirilor” varianta secolului XXI.

Vorbim in special de presa tiparita, un domeniu despre care se spunea la un moment dat ca se va adapta cerintelor noilor tehnologii si, astfel, nu va capota niciodata. Unele cotidiane au facut pasul spre noua era. Altele au decis ca sunt prea obosite si s-au retras, pentru a-si trai tihna senectutii, undeva departe de tumultul internetului.

Din decembrie 1989 si pana in prezent, trist si adevar in acelasi timp, presa tiparita romaneasca a tot scazut ca tiraj , ajungand, de la milioane de exemplare zilnic si cozi interminabile la chioscuri, sa numere in prezent cateva zeci de mii de tiparituri pe zi si din acelea multe retururi.

Cauzele sunt multiple, iar una am mentionat-o anmterior cand pomeneam de noua era tehnologica. Altele tin , insa, de resursele umane care gestioneaza traficul informational catre consumatorul de zi cu zi. Comoditate, incultura si multa nesimtire. Cam acesta este tiparul noului jurnalist. Un individ cu un tupeu nesimtit in sensul negativ al termenului, un ins care considera ca daca are papagal e cel mai bun si, in atare conditii, nu are nevoie de cunostinte gramaticale, ori de istorie, literatura etc , ceea ce in limbajul nostru uzual se cheama cultura generala.

Trebuie sa recunoastem ca in presa, la ora actuala, se afla multi nechemati, pentru care a face presa , ori a te „juca” cu stirile, informatiile e chiar un joc  invatat in primele zile de gradinita.Acesti nechemati ajung ulterior, prin diverse sforarii si intrigi sa conduca, sa managerieze tot felul de afaceri media, nepasandu-le practic de dorintele publicului. Astfel se face ca, in multe cazuri, consumatorii de informatii aleg sa primeasca tot ceea ce isi doresc din cu totul si cu totul alta parte  numai din presa de sub nas , nu.

Trist este si atunci cand demoazelele din presa ajung, prin nesimtirea, ori incultura lor sa irite un public spectator ce asteapta recitalul unei mari vedete internationale, doar prin simplul fapt ca, fiind pupila oarescui mare „ciocanel” din institutia de presa respectiva, a aterizat la propriu la eveniment fara a avea , cel mai probabil, un plan al intrebarilor bine pus la punct. Asa cum, de altfel si foarte sigur, s-a si petrecut cu o seara in urma cand spectatorii si fanii lui Ali Campbell au asteptat 45 de minute, numarate pe ceas, un recital intarziat de cateva mandre din presa „tenbelizata” care vroiau numaidecat sa faca interviul inainte de recital pentru ca pierdeau nu randul la montaj cum ati fi tentati sa credeti ci intrarea gratis si bataitul din cluburile din Regie.

45 de minute intarziere pentru ca unora dintre jurnalisti nu le pasa de dorintele publicului si pentru ca acestia care ar trebui sa fie in slujba si sa fie de partea celor care consuma produsul mediatic respectiv sunt , de fapt de partea nimanui, poate doar a patronului. Dar , mai mult ca sigur, nici acolo, pentru ca , la urma urmei, ce patron ar fi atat de nebun sa investeasca continuu intr-o presa dusa in prapastie de nesimtitii, incultii, „inconpetentii” ( dupa cum scria cineva pe blog, nu spui cine, persoana importanta :)) ), individe care nu au alta treaba cu presa decat aceea de a „da” bine pe „sticla”.

Vorba din popor : la betie, orice femeie ti se pare frumoasa. Sicum romanul e frate de  cruce cu alcoolul, puteti trage singuri concluziile de rigoare…

Anunțuri

Un gând despre &8222;Siderat de Romania : Presa, sub tavalugul prostiei de orice tip&8221;

  1. Noua era tehnologica nu este una dintre cauzele agoniei presei tiparite. Din contra, cine a fost destept a gandit-o ca fiind o completare a ziarului tiparit. Razboiul print vs online este un razboi absurd. Radioul a disparut atunci cand a aparut televiziunea? Nu! Este adevarat ca nu mai are aceeasi pondere, insa radioul nu va muri niciodata. Televiziunea a disparut atunci cand a aparut internetul? Nu! Fiecare a stralucit la momentul sau, insa toate se completeaza sau, mai bine zis, ar trebui sa se completeze reciproc. Eu, cel putin, asa vad lucrurile.
    Toate celelalte cauze mentionate sunt viabile insa. Prostia, incompetenta, ignoranta, kitsch-ul si, mai ales, slugarnicia fata de mogul. Eu acuz, astazi, doar presa care, in goana dupa rating, transforma un subiect banal intr-un adevarat circ mediatic. Sau presa care deformeaza adevarul. Si acuz, in special, presa care calca in picioare demnitatea umana, viata privata si careia nu-i pasa de ce lasa in urma…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s