Siderat de Romania : Svaiter Romania

Svaiter…

Ttotul este … varza, in Romania. De la infrastructura, pana la mentalitate. Descoperim ca totul este la pamant atunci cand luam la bani marunti fiecare sector al societatii, economiei, sportului, dar, mai ales, al politichiei. Ca de educatie… mai bine sa nu pomenim.

Avem fonduri, dar nu avem habar cum sa le folosim. Trantim proiecte mamut, dar nu luam in calcul variabilele inerente oricarei formule de calcul. Si astfel ca banii se intorc de unde au plecat. Avem inventatori pentru care vesticii ar plati milioane de euro pentru creatiile lor, dar noi le cerem bani pentru a le recunoaste valoarea. Inauguram sali de sport, bazine, locuri de agrement si, la cateva zile, le inchidem cu lacatul.

Romania seamana tot mai mult cu ceea ce era inainte de 1989. Pe femeia Number One , care dirijeaza fraiele destinului micului stat, tot Elena o cheama. Micii trepadusi au alura fostilor membri PCR care nu mai pridideau cu taiatul de „pamblici” pe la diverse ocazii ivite. Ctitorii  dupa ctitorii. Inscrise cu litere de aur in istoria moderna a poporului roman. Se pare ca noului val al societatii ii e dor de comunism, de perioada cand osanalalele curgeau garla, cand presa canta la unison fericirea de a fi rosu cu secera si ciocanul prieten pana la moarte.

Ceea ce s-a castigat cu sange varsat pe strazi in decembrie 1989 risca , in prezent, sa fie sters si aruncat la groapa de gunoi a uitarii. „Cine e Paturca??? Aaaa, nu e Piturca?!!” – doar unul din posibilele dialoguri ce se vor face auzite cat de curand in Svaiter Romania. Tinerii care nici nu erau nascuti in 1989, ori sa aiba varsta la care sa constientizeze importanta evenimentului, nu dau la ora actuala nici un banut de tabla pe amintirile de atunci.

In schimb noua generatie e atrasa, precum cioara de gard, de tot ce inseamna masini de lux, toale de firma si tupeu de cea mai joasa speta. Peste ei vegheaza linistit o sleahta de indivizi multumiti ca au la dispozitie masa de manevra necesara obtinerii de voturi pentru alegerile ce bat la usa. Voturi date la misto de o generatie pentru care mersul la urna e asemeni iesitului in club.

De la Palatul Cotroceni si de la etajele Parlamentului , doar de ochii presei lucrurile par sa mearga prost. In realitate scopul propus a fost atins: manipularea societatii functioneaza la turatie maxima. In plus noii generatii i se canta de catre alesi, in struna : etnobotanicele isi continua marsul triumfal si nimic nu pare a le incetini razboiul cu normalitatea. Si uite asa , se mai castiga niste voturi…

De la Bruxelles, si nu de ochii presei, lucrurile stau foarte prost. Si, din pacate, nicio amenintare nu ii mai sperie pe politicienii cu creierii botoxati. Nici faptul ca nu mai intra in Schengen ( si se stiu motivele pentru care UE ne refuza acest drept, asa cum si noi stim motivele pentru care alesii nostri refuza implementarea la sange a dispozitiilor de frontiera). Nici la capitolul incredere in statele partenere din UE parerea  nu mai e aceeasi ( si iarasi se stiu motivele si substraturile pentru care Bucurestiul refuza sa redeseneze sistemul de valori pentru a-l repune in parametrii normali).

In acest rastimp, vecinii unguri se bucura: sunt la un pas departare de a-si vedea visul indeplinit – comasarea judetelor cu populatie preponderent maghiara intr-o mica regiune…autonoma la urma urmei. Reactia autohtonilor : o singura voce care tot cere demisia lui Tokes. Pana si Tribunul a tacut.

Ce va fi de acum incolo? Nimeni habar nu are. Pentru ca romanul e imprevizibil. Ramane de vazut pana unde se va ajunge cu marirea diametrului gaurilor din svaiter. Europenii stau cu ochii pe cascaval. La propriu…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s