Siderat de Romania : Nationala de …

Cand aveam vreo noua ansori si prinsesem gustul fotbalului , visam nationala Romaniei undeva departe , mult peste echipele de top ale momentului. O visam invingand Anglia, Italia, Germania, ori Brazilia. Era visul unui pusti care a trait din plin finala defunctei Cupe a Campionilor Europeni  din mai 1986. Au trecut ani buni de atunci.

Avea sa vina Mondialul din ’90, cel din ’94 si imi spuneam : Gata, suntem cei mai buni!. Ii rupem pe toti. Rand pe rand au inceput sa se retraga marile glorii ale fotbalului. Unii au prins dulcele gust al Vestului, ori Orientului Mijlociu. Altii au dat precum copiii in fatidica boala a nrcisismului. Si de aici pana la dezastru, un singur pas. Unul facut din plin, calcat cu stangul de asa-zisii sportivi de fotbalisti.

Manati din spate de niste circari imbuibati peste noapte si transformati la fel de rapid in mari manageri sportivi, „vedetele” au uitat de unde au plecat si au ajuns sa se creada mult prea buni pentru tarisoara asta luandu-i acesteia pana si singura bucurie pe care o mai avea din cand in cand : meciuri internationale oficiale cu echipe de top. De la nopti magice in care un Hagi, un Petrescu, ori Dumitrescu se luptau de la egal la egal cu Valderama, ori Maradona, am ajuns in prezent la nopti de cosmar in care ajungem sa privim impotentii zilei precum Florescu, ori Torje, ca sa nu mai zic de „marii stelisti , rapidisti etc”  care se chinuie sa scoata un 1-1 cu o echipa pe care predecesorii o jumuleau de fulgi, fara sa clipeasca, Romania devenind sparing-partner pentru amatorii din Feroe, ori Lituania.

Ba mai mult, dupa o calificare nu ratata ci ultraratata, „mirambulosii” fotbalisti incep sa intre subit de suspect in concediu: au muncit prea mult . Deh, au tras prea tare pe nas, la rame, ori pe ringul de dans, spargand „caramizi” prin cluburi, lasand deoparte patriotismul si faptul ca ei reprezinta Romania oriunde in lume. Asa se face ca ” Nationala” ( cu ghilimele ca este orice, numai ce trebuie sa fie , nu) ajunge sa trateze de sus un meci impotriva unei superputeri gen Brazilia. O partida pe care altii o asteapta o viata ca sa o dispute, dar care, pentru „fotbalisti” autohtoni este un mizilic, de parca ar trebui sa lupte cu liliputanii din Bangladesh.

Si uita asa isi dau cu stangu-n dreptu si ajung sa cada in ridicol si determinandu-ne sa renuntam incetisor la a mai crede ca mai exista vreo scapare pentru generatia lor si cele care vor urma de acum incolo. Asa se intampla cand bunul simt, lipsa educatiei si mai ales imbuibarea te transforma dintr-un individ umil si patriot intr-un mare ratat. Pentru ca el , in constiinta celor care mai cred in sansa Romaniei, devine  orice numai ceea ce crede el ca e, nu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s