Siderat de Romania : Schema cu UE

Una din stirile difuzate recent de media , banala de altfel pentru noi toti cei obisnuiti cu „surprizele” Romaniei, vorbeste despre prabusirea unui drum recent reabilitat. Pana aici, nimic obisnuit . Sunt numeroase cazurile in care contractantul angajat pentru lucrari a subcontractat catre o alta firma ( de regula detinuta tot de patronul primeia, ori de un acolit de-al sau ) , care la randul ei a subcontractat samd pentru ca toti sa pape o paine seara la restaurant, iar rezultatul final a fost unul dezastruos : asfaltari facute de mantuiala, poduri cu tencuiala cazuta, ori, mai grav, bucati de beton ce cad pe soseaua aglomerata. Lucrari facute ” la misto”, doar de dragul de a face ceva acolo, sa aratam ca am lucrat ceva.

Dar atunci cand finantarea proiectului de reabilitare se face cu fonduri europene, iar drumul reabilitat se prabuseste inainte de a fi inaugurat… Ei bine, lucrurile se cam schimba. Si incepem sa ne raspundem la multe intrebari legate de ce nu prea ne iubesc vecinii si ne pun mereu la zidul rusinii cu coiful pe cap si cu genunchii pe coji de nuci.

Uniunea Europeana, am mai spus asta si cu alte ocazii, ofera tarii noastre  miliarde de euro pentru ca ea, Romania , sa ajunga la nivelul celorlalte state  „surori”. Anual, mii de astfel de imprumuturi se intorc de unde au plecat intrucat sefii, asa-zisi manageri de proiecte isi dovedesc incompetenta in gestionarea banilor europeni.

Reteta insuccesului e simpla : romanul depune un proiect la o institutie abilitata, fundamenteaza cererile de finantare si, daca nu isi propun sa construiasca Marele Zid Romanesc in trei zile, proiectul e aprobat. Pana aici totul e ok. Buboiul abia acum incepe sa se umfle. Pentru ca , tanarul manager isi baga mai toate cunostintele in diverse functii, netinand cont de competentele profesionale. „Suveica ” si facturile false cumparate de la comerciantii  de pe marginea soselelor ii ajuta sa minta ” profesional”. Si asta pentru ca mare parte din bani sa ajunga in alte locuri decat cele destinate initial.

Stiu ce veti spune multi dintre voi : ca UE nu poate fi mintita si fentata, ca ei trebuie sa ii justifici si ultimul leut. Adevarat, dar sa nu uitam ca multe din licitatiile organizate in cadrul proiectelor au fost castigate, suspect, de o serie de firmulite ai caror patroni sunt in relatii apropiate cu organizatorii. Regulile jocurilor se respecta si nu prea. UE cere justificare, dar cele mai multe hartogarii le cere chiar tara noastra. Pentru ca, nu-i asa?, trebuie sa traiasca si coana lu’ nu’s cui samd.

In multe cazuri , managerii de proiect au stalcit afacerile pentru interesul propriu. UE le-a luat banii inapoi. Se va intampla in multe dintre astfel de situatii. Durerea mare e legata de ceea ce ramane in urma initiativelor : praf si pulbere pe ulite si carute pe autostrada. Drumuri reabilitate si prabusite inainte de inaugurare si multe astfel de programe, inclusiv pe domeniul Resurselor Umane si alte domenii conexe, depasite moral si tehnic inainte de termenul de finalizare. Si asta dintr-un motiv amintit mai sus.

Totusi ,trebuie sa recunoastem meritele acolo unde intr-adevar oamenii chiar au muncit folosind cum trebuie fondurile primite la UE. Bravo lor, dar, pentru cateva flori , primavara nu se oboseste sa isi arate chipul.

Mai incercati, baieti! Poate data viitoare chiar va iese schema. Cine stie. Totul e o Loterie. Pe banii UE, desigur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s