CE investigheaza conflictul Carpatair – Wiz Air

Comisia Europeană a demarat o anchetă oficială în legătură cu ajutoarele financiare de stat acordate către anumite companii private de transport aerian. Una dintre investigaţii vizează acordurile încheiate între Aeroportul “Traian Vuia” din Timişoara şi compania aeriană Wizz Air.

Comisia pentru concurenţă are în atenţie contractul de marketing încheiat în 2008 de conducerea aeroportului cu compania low cost şi neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane euro, precum şi reduceri suplimentare de 72 % până la 85 % la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.

Surse din Ministerul Transporturilor au declarat că de 6 luni, autorităţile române nu au dat nici un fel de răspuns la solicitările prealabile ale Comisiei Europene pe acest subiect. Dacă se răspundea la timp, spun sursele, nu se ajungea la această situaţie.

Alte surse, din cadrul aeroportului Timişoara, confirmă ca miza era şi rămâne mutarea Wizz Air pe Aeroportul din Arad şi ulterior, fuzionarea aeroporturilor din Timişoara şi Arad, lucru cerut de către primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi girat de către actualul ministru al transporturilor, Anca Boagiu.

Oficialii Comisiei Europene consideră că există suspiciuni privind un un ajutor de stat mascat pentru compania aeriană Wizz Air. Fostul director al Aeroportului Timisoara, Dan Idolu spune că după introducerea curselor low-cost, a avut loc o explozie a traficului chiar şi în condiţii de criză.

“Faptul că un competitor, în acest caz Carpatair, a depus reclamaţie la CE, e dreptul lor. Dar acealaşi competitor deţinea în anul 2007 – 2008 o poziţie de monopol, cu o cotă de 65 la sută din piaţa de pasageri de pe aeroportul din Timişoara.

Noi am deschis piaţa la concurenţă, cu tarife mai mici şi destinaţii diferite, precum Londra, Barcelona sau Madrid spre care nu zbura nimeni din Timişoara. E o acţiune de denigrare a concurenţei venită din partea Carpatair”.

 

Jurnalul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s