Tinutul fara speranta viitorului

Cu fiecare secunda ce trece , romanul constata ca luminita sperantei ce licarea undeva la un capat de tunel e de fapt linia orizontului a bastinasului neinvatat din desertul african. Asa cum cel din urma tot mergea spre orizont sperand sa ajunga la capatul lumii, asa si romanul spera sa atinga si sa pipaie cu propriile degete sursa de lumina si sa urle cat il tin bojocii : „Exista!”. Si apoi sa vanda suveniruri fraierilor din urma. Deh, mentalitate de carpato-danubiano-pontic idiotocratic. Luminita din fundatura infinita a tunelului va ramane pentru simplul roman un vis irealizabil in aceasta viata, unul despre care vor vorbi , vorba lui Stefan cel Mare, urmasii urmasilor urmasilor etc. Un vis spulberat  zilnic de catre cei care ar trebui sa il trezeasca pe roman din starea de reverie perpetuua in care acesta a cazut odata cu prabusirea din copacul PCR.

Dar, cum multe din lucrurile din Romania functioneaza dupa alte principii decat cele logice, nici carutasul din fruntea haitei, nici marinerul de pe nava nu au de gand sa gestioneze cum trebuie traseul pe care romanul nostru il parcurge orbecaind muteste prin bezna post-decembrista. Gogosi vandute la suprapret electoral, pomeni cu titlul de : hai sa trecem si dealul ala ca dupa el e capatul suferintei samd. Obisnuiti sa aiba masa de manevra la discretie, bosii Romaniei, aia de traiesc bine pe spinarea pulimii taricenesti, apeleaza la diverse strategii marsave de indobitocire a celui care ar fi trebuit sa deschida ochii si sa vada ca de fapt  luminita nu e chiar luminita, ca intunericul nu e chiar intuneric.

Dar cum educatia se face in Romania, dupa culoarea politica a unuia, sau altuia, sau in functie de gradul didactic ce trebuie obtinut de aceiasi : unul, sau altul. Atat timp cat alesii matusalemici ai patriei nu vad paiul din gramatica limbii , dar prefera sa dubleze manzeste filmele straine. Atat timp cat intri in spital sanatos si iesi cu nspe boli, iar doctorii emigreaza pe capete in strainatate. Atat timp cat bursa petrolului scade, dar pradoxal, im micul stat balcanic, pretul benzinei creste aberant de alarmant. Atat timp cat alesii , mana-n mana cu mafia sar la gatul EUROPOL-ului… Si peste toate acestea, respectarea unor standarde  UE bune pentru zonele respective, dar idioate cand sunt aplicate local in Romania…

Toate aceste elemente enumerate mai sus nu fac altceva decat sa ii ucida omului simplu orice urma de speranta de mai bine. Ori ce urma de a mai reactiona la tampeniile celor pe care i-a votat si pe care ii va vota si pe viitor, pentru ca altii nu are de unde scoata Romania .

Mai mult ca sigur, daca vreodata va ajunge la „marginea” intunericului, orbit de lumina,omul simplu nu va observa haul din fata si se va prabusi precum Icar din Cer. Unde va ajunge? Cu certitudine ca nu la capatul caznelor sale lumesti. Ci, mai degraba la un nou nivel, mult mai greu de trecut, al unui infinit joc PC pe care ar trebui sa il numim, nedublat de menestrelul Socaciu : ” Land of hopeless”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s