Murim, incet si sigur

Recentele trambitate inchideri de spitale nu au facut altceva decat sa arate grozaviile ce domnesc intr-un sistem sanitar lasat , dupa 1989, de izbeliste si in voia propriilor interese ale unor administratii colorate, periodic, politic. Visand la malaiul americano-englezesc , zone in care te urci in propria masina si o zbughesti la cel mai apropiat cabinet, aflat uneori la zeci de kilometri, ministrul Cseke o comite rau de tot. Ba mai mult, ca sa arate cinismul care zace in el ( probabil reminiscenta mostenita de undeva), Attila sanitarul are „bunul simt” si ioese pe micul ecran sa ne propovaduiasca binefacerile noului Mesia. Acela care te vindeca doar daca te gandesti la suferinta ta, nemaiavand nevoie sa calci pragul vreunui spital. Intentie de toata lauda, dar care nu prea e pe placul romanului simplu, individ ce a vazut in ministrul prezent la tembelizor, un ins pus pe rele, cu un ranjet ce statea acolo inmtr-un colt al gurii , ranjet ce parea a fi extras din tematica : „V-am tras-o , fraierilor ! „.

Cu o alura de directoras de firma multinationala, usor grasut si impertinent, Cseke a dat-o si pe statistici aparandu-si interesele si laudand indeplinirea planului de sistematizare sanitara de catre acolitii lui „pretenasi” din vestul tarii, acolo unde oricum cetatenii se duc la tratament in Ungaria ca e mai ieftin. Asa ca lauda facuta de minestras nu prea miroase a normalitate si se vede de la o posta ca e cusuta cu ata siclam pe fond negru. Si pentru a completa macabritatea ce i-a impaienjenit gandurile si simturile, urmasul lui Attila cel Mare s-a legat de numarul de internari , intr-adevar un dezonorant loc doi pe Europa.

Dar daca stam bine si sa analizam datele, ceva i-a scapat domnului de la Sanatate : nimeni din Guvern, nimeni din minister nu a  iesit sa spuna : Dom’le declansam campania de …educatie medicala a populatiei. Pentru ca aici e buba intregului sistem sanitar. Pentru orice fleac, romanul ajunge la spital. Asta ca sa nu mai spunem ca, adeseori, medicamentele se iau cu pumnul si dupa cum ii spune, unuia, sau altuia, vecinul/a. Si atunci se ajunge inevitabil la unitatea de urgente, loc in care doctorii, pe buni putini ( si nu va recunoaste niciodata Attila problema ) , reusesc sa faca adevarate minuni si sa salveze de la moarte pe inconstientii urechisti. Ori, diriguitorii ministeriali nu vorbesc de spre asa ceva. Asa cum nu pomenesc nici despre cat de greu se ajunge la un spital (regional, sa-i spunem). Infrastructura rutiera, ioc, batrani uitati de rude plecate la munca pe plantatiile de capsuni, sau schele. De asemenea , ministrul Cseke uita ca nu toate familiile din tara asta isi permit masina personala, desi dupa statistici fiecare  ar avea cel putin o masina la scara casei.

Ori a te ascunde dupa deget si a arunca pisica drogata cu medicamente in curtea societatii, ignorand propriile greseli de management post-decembrist, e prea de tot. Dar cum ministrul Cseke intelege romaneste cand doreste, totul e posibil aici pe plaiurile mioritice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s