Romanul si eterna ograda a vecinului

Nu putine au fost de-a lungul timpului competitiile in care romanii s-au angajat cu vecinii de la nord-vest de ei, din Campia Panonica. Nu de putine ori  cei mult huliti si injurati de patriotarzii cu nasu’n vant din Carpati au aratat ca pot fi cu cel putin o clasa peste mandria proletaro-istorica si au oferit o lectie de umanism si decenta economico-sociala.  De la celebra ciocolata , pe care romanii cum au pus mana pe ea au si stricat-o din punct de vedere calitativ, pana la sutele de kilometri de autostrada ce, spre deosebire de cea din micul stat latin din Balcani, a si fost terminata si data in exploatare si fara prea multe costuri de la bugetul de stat.

Vecinii unguri, pe care romanii ii iubesc, dar de departe si de cele mai multe ori , doar atunci cand fac tranzactii economice, numit in termeni populari mic trafic de frontiera, au reusit, doamnelor si domnilor, sa dea inca o lectie si palma groasa peste ceafa si obrazul gros cat soricul porcului netaiat de ani al cetateanului roman. Dupa produsele alimentare, dupa grija aratata fata de vorbitorii limbii de peste hotare, dupa infrastructura si dupa decizia de a se implica, atunci cand altii se certau precum chiorii si resemnati pe tema esecului, in procesul de integrare a Romaniei in spatiul Schengen ( prietenii defunctului Attila  stiu de ce doresc urmasii acestuia desfiintarea frontierelor).

A sosit si randul mamicilor sa intre in scena , sub lumina reflectoarelor. Insa nu cum au facut-o in Romania, sub magica bagheta a lui Boc si Udrea, ci mult mai frumos si artistic. Asa cum de altfel era si normal , la urma urmei. Ungurii sunt vreo 10 milioane si cu natalitatea in scadere , lucru ce i-a cam pus pe ganduri pe stimabilii de la Budapesta, speriati si ingroziti de perspectiva decimarii populatiei si de invazia extraterestrilor urmasi ai lui Tepes-Voda. Romanii, cam 20 de milioane de suflete, daca mai sunt atatea si autoritati inerte la perspectiva ce ii ingrozeste pe maghiari. Vecinii ofera stimulente viitoarelor mamici. Romanii le iau. Mamele lor au concediu maternal de trei ani, la Bucuresti nici jumatate. Beneficii oferite, beneficii luate. Si lista discrepantelor continua. ..

In acest context e si normala determinarea unora de a se face unguri, de a se considera maghiari. Dincolo de mandria mult prea infumurata de a fi roman. Cand omul simplu vede in ograda vecinului ca se traieste mai bine, cand vede beneficiile pe care le au copiii acestuia, mai ca-i vine si lui sa ii duca pe ai sai acolo. In loc sa se bata cu pumnii in piept si sa isi coboare semetia celor 100 si ceva de centimetri urcata tembel deasupra tuturor , locuitorul numaru’  unu de la Palatul Victoria ar trebui sa observe ca mult mai importanta e siguranta si sanatatea cetateanului, decat cea a sa, a buzunarului sau. Dar cum mandria si prostia merg la romani mana-n mana, slabe sanse sa se observe in Romania macar cateva masuri de genul celor luate de Budapesta intru propasirea neamului lui Attila. Ca de rezultate nici vorba sa fie luate in calcul. Macar ipotetic fie facut acesta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s